VIDEO Patru spectacole de excepţie, în direct din Festivalul BBC Proms, la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-4-spectacole-de-exceptie-in-direct-din-festivalul-bbc-proms-numai-la-radio-romania-muzical/

În anul în care se împlinesc 200 ani de la naşterea unuia dintre marii compozitori de operă ai tuturor timpurilor – Richard Wagner, Radio România Muzical, continuă seria evenimentelor dedicate acestei mari personalităţi a istoriei muzicii.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

În anul în care se împlinesc 200 ani de la naşterea unuia dintre marii compozitori de operă ai tuturor timpurilor – Richard Wagner, unicul post românesc dedicat muzicii clasice, Radio România Muzical, continuă seria evenimentelor dedicate acestei mari personalităţi a istoriei muzicii.

În 22, 23, 26 şi 28 iulie, Radio România Muzical transmite în direct din cadrul Festivalului BBC Proms (probabil cel mai important festival de muzică clasică la nivel mondial) seria celor 4 spectacole care alcătuiesc tetralogia wagneriană „Inelul nibelungului”, prezentată în versiune de concert.

Un dirijor celebru

Pe scena de la Royal Albert Hall din Londra vor urca celebrul dirijor Daniel Barenboim şi Capela de stat din Berlin, alături de o galerie de solişti în care se regăsesc cele mai importante nume de cântăreţi contemporani.

Daniel Barenboim (foto sus) este dirijorul care va deschide şi ediţia 2013 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. În 1 şi 2 septembrie, el se va afla pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în compania aceleiaşi Capele de stat din Berlin, ansamblu orchestral înfiinţat în 1570 – unul dintre cele mai vechi din lume.

Daniel Barenboim este director general muzical al Capelei de stat din Berlin din 1992, iar în 2000 a fost votat de orchestră ca dirijor pe viaţă al acestui ansamblu pe care l-a transformat într-una dintre cele mai bune orchestre ale lumii, atât în repertoriul de operă, cât şi în cel simfonic.

Nume românesc în spectacol

Printre cântăreţii care vor evolua pe scena de la Royal Albert Hall se numără şi un nume românesc: tenorul Marius Vlad Budoiu care va interpreta rolul Froh din opera „Aurul Rinului” (22 iulie). Format la Cluj, Marius Vlad Budoiu este unul dintre cele mai importante nume ale teatrului liric românesc actual, cu apariţii pe marile scene de operă ale lumii şi poate fi ascultat regulat la Opera Română din Cluj, el fiind în acelaşi timp şi profesor la Academia de muzică „Gheorghe Dima” din oraşul său natal.

Programul complet al transmisiunilor directe

Luni, 22 iulie, ora 21.00. Richard Wagner – „Aurul Rinului”. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

Marţi, 23 iulie, ora 19. Richard Wagner – „Walkiria”. Comentează Luminiţa Arvunescu şi invitatul său dr. Stephan Poen.

Vineri, 26 iulie, ora 19.00. Richard Wagner – „Siegfried”. Comentează Anca Ioana Andriescu

Duminică, 28 iulie, ora 18.30. Richard Wagner – „Amurgul zeilor“. Comentează Anca Ioana Andriescu

Foto credit: Radio România Muzical

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.