VIDEO „Adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi“ (Gramophone), Boris Berezovsky vine la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-adevaratul-succesor-al-marilor-pianisti-rusi-gramophone-boris-berezovsky-vine-la-festivalul-enescu/

Festivalul Internaţional ,,George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă ,,Gramophone”.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Festivalul Internațional „George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă „Gramophone”.

Festivalul „George Enescu” îl aduce pe scena Sălii Mari a Palatului pe unul dintre cei mai apreciați pianiști ruși ai momentului, în egală măsură iubit și de publicul din România: Boris Berezovsky.

Acesta va concerta alături de Russian National Orchestra sub bagheta dirijorului român Horia Andreescu, peste exact o lună, pe 26 septembrie.

Pianistul va urca pe scena Sălii Palatului pe 26 septembrie, de la ora 19.30, alături de Russian National Orchestra, sub bagheta cunoscutului dirijor român Horia Andreescu. Este parte din tradiția Festivalului să aducă împreună, pe aceeași scenă, mari nume ale muzicii străine și ale muzicii românești. În prima parte a serii este programat Concertul Nr. 1 pentru Pian şi Orchestră în Mi bemol Major S.124, de Franz Liszt, avându-l ca solist pe Boris Berezovsky.

Concert extraordinar

A doua parte a programului marchează, de asemenea, un eveniment extraordinar: alături de Russian National Orchestra, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Corul Filarmonicii „George Enescu”, cu Ion Iosif Pruner la pupitru va interpreta Simfonia Nr. 2 de Gustav Mahler. Soliste vor fi celebra soprană Anita Hartig  și mezzo-soprana Bernarda Fink.

Boris Berezovsky este unul dintre cei mai apreciați pianiști ai momentului. După debutul său, în anul 1988, pe scena prestigioasei Wigmore Hall, publicația „The Times” scria că are „o virtuozitate incredibilă și o forță formidabilă”. Doi ani mai târziu, în 1990, Boris Berezovsky era distins cu Medalia de Aur la una dintre cele mai aclamate competiții din lume: Concursul Internaţional Ceaikovski din Moscova.

Astăzi, Boris Berezovsky colaborează cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume și este invitat să suțină recitaluri în cadrul celor mai cunoscute evenimente de gen, precum seria recitalurilor de pian ale Filarmonicii din, Concertgebow şi Royal Festival Hall din Londra, pe mari scene: Théâtre des Champs-Elysees din Paris, Palatul de Arte Frumoase din Brussells, Konzerthaus din Viena, Megaron din Atena. În anul 2006, pianistul a fost desemnat Cel mai bun solist al anului în cadrul BBC Music Magazine Awards.

Concertul susținut de Boris Berezovsky la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex, aici.

Oedip și o vioară

În aceeași zi, de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc un alt recital extraordinar. Evgeny Kissin, o legendă a pianului, „un geniu” cum îl caracteriza dirijorul Herbert von Karajan va urca pe scenă alături de violonista Silvia Marcovici și de violoncelistul Alexander Kniazev.

Recitalul va avea loc cu casa închisă.

De asemenea, de la ora 19.00, la Opera Română, publicul are șansa de a vedea montarea operei „Oedipe”, de George Enescu, avându-l în rolul principal pe apreciatul bariton Ștefan Ignat. Regia este semnată de Anda Răbăcaru-Hogea, iar coregrafia îi aparține lui Răzvan Mazilu.

Acesta este unul dintre puținele spectacole extraordinare din Festival pentru care încă se mai pot cumpăra bilete de aici.

Parte din linia Festivalului Internațional „George Enescu” este și să ofere publicului din țară cât mai multe concerte. Astfel, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a sindicatelor din Pitești va avea loc concertul Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Săndel Smărăndescu – contrabas).

La Arad, violonistul Antal Zalai , laureat al Concursului Internaţional „G. Enescu” 2011 va interpreta alături de Filarmonica de Stat, sub bagheta dirijorului Borjan Canev.

Foto credit: George Enescu Festival, Wikipedia

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

06
/11
/17

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin - la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

27
/10
/17

O serie de imagini nemaivăzute cu John Lennon, datate în 1970, au fost descoperite de un bărbat într-un sertar abandonat al tatălui său, unde au rămas uitate timp de peste 30 de ani, pentru că proprietarul credea că nu au nicio valoare. Imaginile au ajuns la muzeul The Beatles Story din Liverpool, care le va expune începând din noiembrie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Festivalul Naţional de Teatru organizează o seară-eveniment „În memoriam Adrian Enescu”, ca semn de omagiu şi de preţuire a artei sale muzicale şi a personalităţii sale de mare anvergură spirituală.

25
/10
/17

Opera Națională București are onoarea de a vă invita duminică, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seară aniversară dedicată artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata și prodigioasa sa carieră artistică, recunoscută pe plan național și internațional. Cu această ocazie va avea loc spectacolul-eveniment ,,Un minut de dans sau Uf!!! și TragiComedy” marca Gigi Căciuleanu.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.