VIDEO „Adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi“ (Gramophone), Boris Berezovsky vine la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-adevaratul-succesor-al-marilor-pianisti-rusi-gramophone-boris-berezovsky-vine-la-festivalul-enescu/

Festivalul Internaţional ,,George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă ,,Gramophone”.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Festivalul Internațional „George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă „Gramophone”.

Festivalul „George Enescu” îl aduce pe scena Sălii Mari a Palatului pe unul dintre cei mai apreciați pianiști ruși ai momentului, în egală măsură iubit și de publicul din România: Boris Berezovsky.

Acesta va concerta alături de Russian National Orchestra sub bagheta dirijorului român Horia Andreescu, peste exact o lună, pe 26 septembrie.

Pianistul va urca pe scena Sălii Palatului pe 26 septembrie, de la ora 19.30, alături de Russian National Orchestra, sub bagheta cunoscutului dirijor român Horia Andreescu. Este parte din tradiția Festivalului să aducă împreună, pe aceeași scenă, mari nume ale muzicii străine și ale muzicii românești. În prima parte a serii este programat Concertul Nr. 1 pentru Pian şi Orchestră în Mi bemol Major S.124, de Franz Liszt, avându-l ca solist pe Boris Berezovsky.

Concert extraordinar

A doua parte a programului marchează, de asemenea, un eveniment extraordinar: alături de Russian National Orchestra, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Corul Filarmonicii „George Enescu”, cu Ion Iosif Pruner la pupitru va interpreta Simfonia Nr. 2 de Gustav Mahler. Soliste vor fi celebra soprană Anita Hartig  și mezzo-soprana Bernarda Fink.

Boris Berezovsky este unul dintre cei mai apreciați pianiști ai momentului. După debutul său, în anul 1988, pe scena prestigioasei Wigmore Hall, publicația „The Times” scria că are „o virtuozitate incredibilă și o forță formidabilă”. Doi ani mai târziu, în 1990, Boris Berezovsky era distins cu Medalia de Aur la una dintre cele mai aclamate competiții din lume: Concursul Internaţional Ceaikovski din Moscova.

Astăzi, Boris Berezovsky colaborează cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume și este invitat să suțină recitaluri în cadrul celor mai cunoscute evenimente de gen, precum seria recitalurilor de pian ale Filarmonicii din, Concertgebow şi Royal Festival Hall din Londra, pe mari scene: Théâtre des Champs-Elysees din Paris, Palatul de Arte Frumoase din Brussells, Konzerthaus din Viena, Megaron din Atena. În anul 2006, pianistul a fost desemnat Cel mai bun solist al anului în cadrul BBC Music Magazine Awards.

Concertul susținut de Boris Berezovsky la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex, aici.

Oedip și o vioară

În aceeași zi, de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc un alt recital extraordinar. Evgeny Kissin, o legendă a pianului, „un geniu” cum îl caracteriza dirijorul Herbert von Karajan va urca pe scenă alături de violonista Silvia Marcovici și de violoncelistul Alexander Kniazev.

Recitalul va avea loc cu casa închisă.

De asemenea, de la ora 19.00, la Opera Română, publicul are șansa de a vedea montarea operei „Oedipe”, de George Enescu, avându-l în rolul principal pe apreciatul bariton Ștefan Ignat. Regia este semnată de Anda Răbăcaru-Hogea, iar coregrafia îi aparține lui Răzvan Mazilu.

Acesta este unul dintre puținele spectacole extraordinare din Festival pentru care încă se mai pot cumpăra bilete de aici.

Parte din linia Festivalului Internațional „George Enescu” este și să ofere publicului din țară cât mai multe concerte. Astfel, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a sindicatelor din Pitești va avea loc concertul Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Săndel Smărăndescu – contrabas).

La Arad, violonistul Antal Zalai , laureat al Concursului Internaţional „G. Enescu” 2011 va interpreta alături de Filarmonica de Stat, sub bagheta dirijorului Borjan Canev.

Foto credit: George Enescu Festival, Wikipedia

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.

09
/12
/22

Teatrul Nottara a lansat în această toamnă proiectul „Dialoguri fără mască”, o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.