VIDEO „Adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi“ (Gramophone), Boris Berezovsky vine la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-adevaratul-succesor-al-marilor-pianisti-rusi-gramophone-boris-berezovsky-vine-la-festivalul-enescu/

Festivalul Internaţional ,,George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă ,,Gramophone”.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Festivalul Internațional „George Enescu” oferă publicului bucuria de a-l asculta într-un concert extraordinar pe Boris Berezovsky, „cu siguranţă adevăratul succesor al marilor pianişti ruşi”, după cum îl caracterizează prestigioasa revistă „Gramophone”.

Festivalul „George Enescu” îl aduce pe scena Sălii Mari a Palatului pe unul dintre cei mai apreciați pianiști ruși ai momentului, în egală măsură iubit și de publicul din România: Boris Berezovsky.

Acesta va concerta alături de Russian National Orchestra sub bagheta dirijorului român Horia Andreescu, peste exact o lună, pe 26 septembrie.

Pianistul va urca pe scena Sălii Palatului pe 26 septembrie, de la ora 19.30, alături de Russian National Orchestra, sub bagheta cunoscutului dirijor român Horia Andreescu. Este parte din tradiția Festivalului să aducă împreună, pe aceeași scenă, mari nume ale muzicii străine și ale muzicii românești. În prima parte a serii este programat Concertul Nr. 1 pentru Pian şi Orchestră în Mi bemol Major S.124, de Franz Liszt, avându-l ca solist pe Boris Berezovsky.

Concert extraordinar

A doua parte a programului marchează, de asemenea, un eveniment extraordinar: alături de Russian National Orchestra, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Corul Filarmonicii „George Enescu”, cu Ion Iosif Pruner la pupitru va interpreta Simfonia Nr. 2 de Gustav Mahler. Soliste vor fi celebra soprană Anita Hartig  și mezzo-soprana Bernarda Fink.

Boris Berezovsky este unul dintre cei mai apreciați pianiști ai momentului. După debutul său, în anul 1988, pe scena prestigioasei Wigmore Hall, publicația „The Times” scria că are „o virtuozitate incredibilă și o forță formidabilă”. Doi ani mai târziu, în 1990, Boris Berezovsky era distins cu Medalia de Aur la una dintre cele mai aclamate competiții din lume: Concursul Internaţional Ceaikovski din Moscova.

Astăzi, Boris Berezovsky colaborează cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume și este invitat să suțină recitaluri în cadrul celor mai cunoscute evenimente de gen, precum seria recitalurilor de pian ale Filarmonicii din, Concertgebow şi Royal Festival Hall din Londra, pe mari scene: Théâtre des Champs-Elysees din Paris, Palatul de Arte Frumoase din Brussells, Konzerthaus din Viena, Megaron din Atena. În anul 2006, pianistul a fost desemnat Cel mai bun solist al anului în cadrul BBC Music Magazine Awards.

Concertul susținut de Boris Berezovsky la București va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisiunea live în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex, aici.

Oedip și o vioară

În aceeași zi, de la ora 17.00, la Ateneul Român va avea loc un alt recital extraordinar. Evgeny Kissin, o legendă a pianului, „un geniu” cum îl caracteriza dirijorul Herbert von Karajan va urca pe scenă alături de violonista Silvia Marcovici și de violoncelistul Alexander Kniazev.

Recitalul va avea loc cu casa închisă.

De asemenea, de la ora 19.00, la Opera Română, publicul are șansa de a vedea montarea operei „Oedipe”, de George Enescu, avându-l în rolul principal pe apreciatul bariton Ștefan Ignat. Regia este semnată de Anda Răbăcaru-Hogea, iar coregrafia îi aparține lui Răzvan Mazilu.

Acesta este unul dintre puținele spectacole extraordinare din Festival pentru care încă se mai pot cumpăra bilete de aici.

Parte din linia Festivalului Internațional „George Enescu” este și să ofere publicului din țară cât mai multe concerte. Astfel, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a sindicatelor din Pitești va avea loc concertul Maxim Quartet (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon, Săndel Smărăndescu – contrabas).

La Arad, violonistul Antal Zalai , laureat al Concursului Internaţional „G. Enescu” 2011 va interpreta alături de Filarmonica de Stat, sub bagheta dirijorului Borjan Canev.

Foto credit: George Enescu Festival, Wikipedia

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.