VIDEO Alina Cojocaru va face parte din compania English National Ballet
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-alina-cojocaru-va-face-parte-din-compania-english-national-ballet/

Balerina română Alina Cojocaru va face parte din compania English National Ballet, după ce şi-a anunţat, la începutul lui iunie, despărţirea de Royal Ballet.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Balerina română Alina Cojocaru va face parte din compania English National Ballet, după ce şi-a anunţat, la începutul lui iunie, despărţirea de Royal Ballet.

Alina Cojocaru a făcut parte din Royal Ballet începând din 1999. English National Ballet, care este condus de o fostă balerină a Royal Ballet, Tamara Rojo, a anunţat luni că va avea o nouă balerină principală – Alina Cojocaru, informează The New York Times.

Potrivit publicaţiei, aceasta este o mişcare surprinzătoare. „English National Ballet nu are nici prestigiul, nici recunoaşterea Royal Ballet sau a altor companii în care a activat balerina”, scrie publicaţia.

The New York Times a adaugat că Alina Cojocaru nu a putut fi contactată pentru comentarii, publicaţia precizând însă că presa britanică nu a întârziat să speculeze faptul că schimbarea aceasta este un semn al nemulţumirii balerinei faţă de condiţiile de la Royal Ballet.

Primul rol al Alinei Cojocaru în noua companie va fi în „Le Corsaire”, pe 17 octombrie. Până la sfârşitul anului, Alina Cojocaru va avea în repertoiu, alături de English National Ballet, şi „Spărgătorul de nuci”.

Alina Cojocaru şi partenerul său, Johan Kobborg, au anunţat, la începutul lui iunie, că vor părăsi The Royal Ballet la finalul sezonului 2012-2013.

O carieră de excepție

Alina Cojocaru, născută la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane.

A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină.

În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan), notează Mediafax.

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească, interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu”. Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a revenit pe scena românească, la Opera Naţională Bucureşti, în ianuarie 2008, în spectacolul de balet „Baiadera”, şi în luna mai a anului 2010, în „Giselle”.

În 2009, evoluţia balerinei Alina Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Balerina deceniului

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat anul trecut cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet -„Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania şi Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

Foto credit: Alina Cojocaru (Site)

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.