VIDEO Aproximativ 20.000 de persoane, aşteptate să participe la Festivalul „Sighişoara Medievală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-aproximativ-20-000-de-persoane-asteptate-sa-participe-la-festivalul-sighisoara-medievala/

Aproximativ 20.000 de persoane sunt aşteptate să participe la Festivalul „Sighişoara Medievală“ care va avea loc în perioada 26-28 iulie, organizatorii evenimentului susţinând că locurile de cazare au fost ocupate în proporţie de 99%.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Aproximativ 20.000 de persoane sunt aşteptate să participe la Festivalul „Sighişoara Medievală“ care va avea loc în perioada 26-28 iulie, organizatorii evenimentului susţinând că locurile de cazare au fost ocupate în proporţie de 99%.

Purtătorul de cuvânt al Festivalului „Sighişoara Medievală” din acest an, Sanda Viţelar, a declarat, miercuri, că până în acest moment locurile de cazare pentru perioada 26-28 iulie – când se va desfăşura ediţia a XXI-a a evenimentului – au fost ocupate în proporţie de 99 la sută.

Organizatorii estimează că la ediţia din acest an a festivalului, care se va desfăşura sub titulatura „Vlad Cavalerul Dreptăţii”, vor fi prezenţi circa 20.000 de oameni.

Ca şi în anii trecuţi, ediţia din acest an este organizată de municipiul Sighişoara în parteneriat cu Asociaţia Turistică Sighişoara, tema aleasă fiind circumscrisă în cea devenită deja tradiţie – festivalul-spectacol – anul acesta revenind pe meleaguri medievale româneşti, cu Vlad Ţepeş, sub titulatura «Vlad Cavalerul Dreptăţii». Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei şi până în acest moment putem spune că locurile de cazare au fost rezervate în proporţie de 99%. Anul trecut au fost în jur de 20.000 de turişti prezenţi la festival, iar organizatorii aşteaptă cel puţin acelaşi număr şi anul acesta.

Sanda Viţelar,
purtător de cuvânt

Potrivit acesteia, în perioada festivalului, în cetatea Sighişoara – care este singura cetate medievală locuită din Europa – se vor desfăşura doar activităţi legate de caracterul medieval al manifestării.

Organizatorii celei de a XXI-a ediţii a Festivalului „Sighişoara Medievală” au anunţat că evenimentul va sta sub semnul lui Vlad Ţepeş, „figură emblematică, dar şi controversată a lumii medievale”, care s-a născut la Sighişoara.

Tema reprezintă o urmare firească a celor trei ediţii anterioare, intitulate „Întoarcerea Cavalerilor”, „Merlin – vrăjitorul lumii medievale” şi „Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă şi credinţă”, afirmă aceştia.

Potrivit programului pus la dispoziţie de organizatori, Festivalul „Sighişoara Medievală” va debuta în 26 iulie, cu „Marea Paradă a Cavalerilor, Trubadurilor, Menestrelilor, Actorilor şi Meşteşugarilor, urmată de deschiderea oficială în „Piata Vlad Cavalerul Dreptăţii” (Piaţa Cetăţii), cu salutul şi învestirea tuturor invitaţilor de către Vlad Cavalerul Dreptăţii, drept cetăţeni liberi în Cetatea Sighişoarei, notează Mediafax.

Concerte și animație

Programul primei zile de festival mai cuprinde concerte, spectacole de animaţie, cu steaguri şi cu foc ale unor ordine cavalereşti din ţară, dar şi din Ungaria şi Bulgaria, iar la miezul nopţii – adunarea cavalerilor şi menestrelilor, retragerea cu torţe şi „judecata de taină a trădătorilor”, la Turnul cu Ceas.

În „Piaţa Drăculeştilor” (Piaţa Boema) sunt programate concerte, un spectacol de teatru medieval şi o şcoală de dans, în timp ce în „Piaţa Micilor Dragoni” (Piaţa Răţuştelor) va ţine cursuri o şcoală de muzică medievală. În „Tabăra Cavalerilor Lup” se vor proiecta filme istorice, iar la „Casa Cronicarilor”, de la Hotelul Sighişoara, vor avea loc conferinţe, seminarii şi întruniri.

Zilele de 27 şi 28 iulie vor începe, de asemenea, cu o paradă, urmată de diverse concerte şi reprezentaţii ale unor ordine cavalereşti.

Conferințele Eroului Modern

În 27 iulie, la Casa Cronicarilor vor fi susţinute conferinţele „Eroul medieval în timpul modern”, „Ordinul Dragonului” şi „Muzica la marile curţi europene”. La miezul nopţii sunt programate un spectacol cu foc, o retragere cu torţe, spectacolele „Marea taină a cavalerilor” şi „Întâlnirea cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”, iar în 28 iulie sunt programate focul de artificii, „Marea retragere cu torţe” şi „Semnarea Marelui Pact cu Vlad Cavalerul Dreptăţii”.

La ediţia din acest an a Festivalului şi-au anunţat participarea formaţiile Ad Hoc, Lupus Dacus, Truverii, Nomen Est Omen, Cva Domini, Terra Alba (România) şi Ambient Folklore, (Bulgaria), precum şi trupele Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup, Toboşarul şi Garda Cetăţii Sighişoara (România), Ordinul Cavalerilor Crux Alba (Ungaria) şi Ordinul Cavalerilor Chigot (Bulgaria).

Info:

Evenimentul este organizat de Primăria Sighişoara şi Asociaţia Turistică Sighişoara, în colaborare cu Teatrul Scena, Teatrul Naţional şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Trupa Noua Acropolă şi UNATC Bucureşti.

Foto credit: Sighișoara Medievală (Facebook)

14
/03
/16

BUCUREŞTIUL DE TOTDEAUNA Grecii sunt prezenţi la Bucureşti încă de la atestarea documentară a oraşului (1459). Sunt întreprinzători, negustori iscusiţi, oameni ce se fac repede utili. Căderea Constantinopolului, întâmplată în 1453,  înseamnă prăbuşirea Imperiului bizantin şi în acelaşi timp un exod al grecilor. Ţările române sunt un loc predilect iar capitalele lor, Bucureşti şi Iaşi, găzduiesc un număr sporit de la an la an.

14
/03
/16

Săptămâna aceasta începe a treia ediție HomeFest, festivalul care deschide ușile caselor cu teatru, film, performance, artă și concerte. Între 15 și 25 martie, HomeFest traversează spații locuite din toate cartierele bucureștene și găzduiește artiști, spectatori și vecini în sufragerii de apartamente.

14
/03
/16

„Apă de mină’’ de Csaba Syekely de la Teatrul Act din Bucureşti sondează universul satului transilvănean postcomunist: erodat de mizerie, sărăcie şi lipsa locurilor de muncă, s-a transformat într-o hazna în care cei mai mulţi se scufundă. Spectacolul se construieşte pe un text foarte bine scris de dramaturgul târgu-mureşan şi pe jocul inspirat al celor cinci actori.

14
/03
/16

TURISM CULTURAL Am plecat spre Braşov într-o joi dimineaţa, fără mari aşteptări. Ştiam de la prietena care mă invitase să o însoţesc că trebuie să ajungem nu în oraş, ci la 4 km de acesta, în comuna Hărman, la “The Country Hotel”. Habar n-aveam că fiecare secundă petrecută acolo va avea preţiozitatea bijuteriilor vechi, păstrate în cutiuţe mici, de catifea, mirosind a lavandă şi mentă.

14
/03
/16

În această seară, de la ora 20.10, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul „Nunta însângerată”, de Federico García Lorca, de la a cărui premieră la Televiziunea Naţională se împlinesc 40 de ani. „Nunta însângerată”, cu o distribuție magnifică, a avut premiera în 27 martie 1976 la Televiziunea Română și premiera mondiala în 28 martie 1933, la Teatrul Beatriz din Madrid.

14
/03
/16

Librăria viitorului, una în care oaspeții pot imprima cartea aleasă în câteva minute - premieră în Europa - se va deschide la Paris. Catalogul complet al cărților care pot fi achiziționate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda.

14
/03
/16

Se întâmplă pe prima scenă a teatrului nostru independent, la Godot, un spectacol pe care l-am văzut cu inima şi nu îl pot trece sub tăcere. Acest spectacol este „Fata din Curcubeu”, de Lia Bugnar.

13
/03
/16

Grand Cinema & More va difuza în exclusivitate, în România, „Queen: A Night in Bohemia”, concertul legendar care a avut loc în anul 1975 la Hammersmith Odeon în Londra, reintegrat în formatul de sunet 5.1.

13
/03
/16

Programul „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, s-a bucurat de mare succes la publicul Cinematecii Române în cele 15 prelegeri de până acum (10 octombrie 2015 – 5 martie 2016), motiv pentru care el va fi continuat de către Asociaţia EuRo Cinema, care a iniţiat şi coordonat proiectul, până la sfârşitul lunii iunie.

12
/03
/16

 Campionul la patinaj Phillippe Candeloro va juca rolul vânătorului de vampiri Van Helsing în spectacolul DRACULA PE GHEAȚĂ prezentat de Teatrul pe Gheață din Sankt-Petersburg în premiera mondială pe 6 aprilie la Sala Palatului din București, și ulterior, pe 8 aprilie la Cluj-Napoca, Sala Polivalentă.

12
/03
/16

Două discuri, foarte deosebite între ele – fațete ale unei evidente iubiri față de muzică, pusă în slujba activismului social și de mediu (cazul albumului “Water” semnat de pianista franceză Hélène Grimaud) sau în slujba ludicului (cazul albumului “The Clarinotts” numit astfel chiar după ansamblul care l-a și înregistrat, cei trei membri, toți clarinetiști, ai familiei Ottensamer – Ernst, Daniel și Andreas).