Apa de mină – te tulbură
https://www.ziarulmetropolis.ro/apa-de-mina-te-tulbura/

„Apă de mină’’ de Csaba Syekely de la Teatrul Act din Bucureşti sondează universul satului transilvănean postcomunist: erodat de mizerie, sărăcie şi lipsa locurilor de muncă, s-a transformat într-o hazna în care cei mai mulţi se scufundă. Spectacolul se construieşte pe un text foarte bine scris de dramaturgul târgu-mureşan şi pe jocul inspirat al celor cinci actori.

Un articol de Corina Dima|14 Martie 2016

Dacă la început ai impresia că priveşti o scenă „firească’’ a spaţiului rural (de oriunde din România postcomunistă) – cu preotul din sat şi fiul său adoptiv (care ajută ca îngrijitor în biserică), cu învăţătorul satului şi cu fiica sa (găzduiţi, prin bunăvoinţa clericului, în locuinţa acestuia, după ce le-a ars casa într-un incendiu), cu o guvernantă uitucă care trebăluieşte de zor… treptat, tabloul se transformă într-o lume macabră. O lume decăzută, fără principii sau valori – cu furturi, abuzuri sexuale, mult alcool şi înjurături (extrem de plastice şi originale!); un univers neagru care se ascunde sub faţada perversă a bunelor intenţii, bunătăţii şi mărinimiei.

Preotul, care ar fi trebuit să fie sprijinul spiritual al întregii comunităţii, este cel care face cele mai multe fărădelegi, ascuns după evlavia prefăcută a sutanei. Descoperi, treptat, un tablou dezolant care îţi lasă un gust amar. Gustul amar al faptelor devoalate progresiv,este accentuat de Csaba Székely cu foarte multe replici pline de umor, un umor de esenţă tare (o combinaţie rar întâlnită în peisajul teatral dâmboviţean).  Un fel de râsu-plânsu şocant în care lacrimile îţi stăruie în ochi de uimire şi râmâi transfigurat, înmărmurit, cu un nod în gât.

Alexandru Potocean, în rolul lui Morton, reuşeşte să creeze un rol magistral – de la tânărul umil, tâmp şi retardat care pare că are nevoie permanentă de ajutor, la tânărul puternic, cu accese de furie şi revoltă, care înţelege perfect realitatea (şi se protejează sub masca omului neajutorat), la artistul care ciopleşte pe ascuns statuete de lemn sau poetul care îi citeşte poezii despre mare (fără rimă) iubitei; mare pe care nu a văzut-o însă niciodată.

El reprezintă licărirea de speranţă, dorinţa de schimbare şi de viaţă cinstită. Dar nu poate să lupte când totul în jurul său se năruie. Aşa cum apar sentimentele lui frumoase, într-un mod diafan, neaşteptat şi subtil, precum spuma unui val, la fel de repede dispar, sunt acoperite de puhoiul negru, de valurile învolburate atotstăpânitoare.

În rolul preotului din sat, Ioan Coman întruchipeză cu mult realism un personaj complex, într-o duplicitate permanantă; actorul Alin Florea, expansiv şi prezent, este învăţătorul, în căutarea dreptăţii, cu un simţ atrofiat al valorilor; Irina Antonie – fiica cea credulă şi naivă a învăţătorului; Virginia Mirea joacă un rol sugestiv, cheie.

Alexandru Potocean  şi Virginia Mirea, alias Marton şi Iren, personajele care întruchipează aparent oameni care au pierdut reperele realităţii,  sunt de fapt cei care păstrează, aşa cum pot ei, sub masca nebuniei, tainele valorilor umane. Dar „ Dumnezeu nu mai vede ce se întâmplă’’ pe acele meleaguri.

Despre dramaturgul Csaba Syekely şi ’’Apă de mină’’

’’Apă de mină’’ reprezintă ultima parte din seria ’’Trilogia minelor’’ semnată de dramaturgul de limbă maghiară Csaba Székely, alături de ’’Flori de mină’’ şi ’’Beznă de mină’’, triptic care surpinde viaţa  satului transilvănean, pe fondul dispariţiei locurilor de muncă. Primele două părţi au fost jucate în limba maghiară la Târgu Mureş iar spectacolul ’’Apă de mină’’ şi-a făcut debutul în limba română la Teatrul Act în anul 2015, piesa jucându-se înainte la Budapesta şi la New York (ca spectacol-lectură).

Dramaturgul Csaba Székely(născut în Târgu Mureş, crescut în Arad şi educat în Cluj) este mai cunoscut în străinătate (decât în ţara natală), unde a fost recunoscut şi cu câteva premii:  Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria l-a premiat de mai multe ori şi Societatea Autorilor din Marea Britanie i-a acordat premiul pentru cel mai bun scenariu radiofonic pentru piesa ’’ Vă plac bananele, tovarăşi?’’– BBC Audio Drama Award şi Imison Award, fiind primul scriitor ne-britanic nominalizat la acest premiu.

INFO

Apă de mină – de Csaba Székely; Traducere: Sandor Lasylo.

Distribuția: Ioan Coman, Alexandru  Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie.

Proiect coordonat de Oana Stoica. Mulțumiri speciale domnului Alexandruu Dabija.

Muzica: Bobo Burlăcianu, Scenografie: Vladimir Iuganu.

Durata: 90 min fără pauză; Preţ bilet: 35 de lei. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Teatrul Act: CaleaVictoriei 126, sector 1, Bucureşti.

FOTO: Adi Bulboacă

21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

21
/03
/19

Au trecut câțiva ani buni de când, într-un alt sfârșit de martie, am avut șansa unei întâlniri cu actrița Carmen Stănescu. Era anul 2011. Avea atunci 86 de ani și alesese deja să stea departe de scenă, să rămână acasă la ea, în apartamentul de pe Bulevardul Dacia, unde prefera să oprească timpul în loc și să trăiască într-o altă lume…

21
/03
/19

Duminică am fost la muzeu pentru o scurtă incursiune in mintea întortocheată a lui Leonardo Da Vinci. Doar că fără titirel și mami, epuizați după cele aproape zece zile de spitalizare. Pe drum, ne-am oprit cu Alessandro, tatăl lui Lorenzo, la un showroom auto. Cam scumpe mașinile de acolo, totuși, pentru buzunarele noastre pline cu caramele.

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

Page 1 of 78412345...102030...Last »