VIDEO Arhivele actriţei Vivien Leigh au fost achiziţionate de Victoria and Albert Museum din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-arhivele-actritei-vivien-leigh-au-fost-achizitionate-de-victoria-and-albert-museum-din-londra/

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul ,,Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Arhivele actriţei britanice Vivien Leigh, interpreta personajului Scarlett O’Hara din filmul „Pe aripile vântului”, au fost achiziţionate de prestigiosul Victoria and AlbertMuseum din Londra.

Arhivele actriţei britanice conţin numeroase obiecte care nu au fost prezentate niciodată în public, inclusiv o serie de scrisori pline de afecţiune pe care Vivien Leigh le-a trimis soţului ei, Laurence Olivier. Arhiva cuprinde jurnale, fotografii, scenarii de film, scenarii de teatru şi numeroasele trofee câştigate de Vivien Leigh.

O parte din această arhivă va fi expusă începând din toamnă la Victoria and Albert Museum din Londra. Arhiva, achiziţionată de la nepoţii celebrei actriţe britanice, acoperă diverse aspecte din viaţa acesteia, detaliate în mai multe jurnale, în care Vivien a început să scrie într-un jurnal pe când avea 16 ani în 1929 şi pe care le-a ţinut până la moartea ei în anul 1967.

7.500 scrisori

Vivien Leigh a catalogat, totodată, cu meticulozitate, peste 7.500 de scrisori personale primite de la prieteni şi de la colegi de breaslă, adresate inclusiv soţului ei Laurence Olivier. Unele dintre ele provin de la personalităţi de seamă, precum T.S. Eliot, Marilyn Monroe, Winston Churchill şi Regina Mamă.

O altă scrisoare, primită de la dramaturgul Tennessee Williams, scrisă în 1950, laudă talentul actriţei britanice, premiată cu al doilea Oscar din carieră, pentru interpretarea ei din filmul „Un tramvai numit dorinţă”, realizat pe baza piesei de teatru omonime, scrisă de dramaturgul american.

În aceeaşi expoziţie va fi prezentat şi „cartea vizitatorilor” pe care Vivien Leigh şi Laurence Olivier o ţineau în reşedinţa lor Notley Abbey din comitatul Buckinghamshire. Printre vedetele care au semnat în acest registru se află actori de seamă precum Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Orson Welles, Judy Garland şi Rex Harrison.

Directorii de la Victoria and Albert Museum din Londra spun că arhiva, achiziţionată în anul care marchează centenarul naşterii actriţei, va putea fi consultată în scopuri de cercetare, după ce operaţiunea de catalogare va fi finalizată. Înregistrările digitale vor fi disponibile pe site-ul muzeului.

Vivien Leigh şi Laurence Olivier s-au căsătorit în 1940 şi au divorţat în 1960, notează Mediafax.

Vivien Leigh, recompensată cu două premii Oscar – pentru rolurile din filmele ,,Pe aripile vântului” şi ,,Un tramvai numit dorinţă” – a murit în 1967, la vârsta de 53 de ani.

Foto credit: Cinemagia

 

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.