VIDEO Cine este Lilian Zamfiroiu, noul preşedinte al ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-cine-este-lilian-zamfiroiu-noul-presedinte-al-icr/

Lilian Zamfiroiu, numit, marţi, în funcţia de preşedinte al ICR, este doctor în istorie şi şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, după ce a lucrat ca profesor de limba română şi a cochetat cu presa.

Un articol de Andrada Văsii|27 iunie 2013

Lilian Zamfiroiu, numit, marţi, în funcţia de preşedinte al ICR, este doctor în istorie şi şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, după ce a lucrat ca profesor de limba română şi a cochetat cu presa, de la revista Universităţii Bucureşti, înainte de 1989, până la RRA şi Radio Vacanţa.

Lilian Zamfiroiu şi-a început activitatea în diplomaţie în 2001, ca director general al Direcţiei de Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe, iar din 2008, acesta ocupă funcţia de ministru plenipotenţiar în Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, precum şi de adjunct al ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu, se arată în CV-ul acestuia, obţinut de Mediafax.

O carieră în mass-media

Zamfiroiu, în vârstă de 50 de ani, a ocupat şi funcţii în mass-media, din 1984 până în 1987, fiind redactor-şef al revistei studenţilor din Universitatea Bucureşti, în perioada 1985 – 1989, redactor la postul estival Radio-Vacanţa Costineşti, iar din 1985 până în 2001, colaborator şi, ulterior, realizator de emisiuni la Radio România (RRA), se arată în acelaşi document.

Citiţi şi: Lilian Zamfiroiu: Îmi doresc să-i aduc la aceeaşi masă pe toţi reprezentanţii culturii româneşti

În perioada 19 ianuarie 1990 – 1 noiembrie 1991, Zamfiroiu a lucrat la Curierul de Vâlcea, fiind primul angajat (secretar general de redacţie) al primului cotidian particular apărut în România postcomunistă, potrivit aceluiaşi document. În momentul de faţă, diplomatul este director onorific al acestei publicaţii.

Din iunie până în noiembrie 1992, Zamfiroiu a fost redactor de rubrică (învăţământ) la cotidianul Evenimentul zilei, iar în perioada aprilie 1995 – octombrie 1996, director al postului Radio 21 Bucureşti.

Articole legate de diplomație

De asemenea, acesta a publicat o serie de articole, ca „Public perception of Romania’s integration into NATO“ (în revista NATO’s Nations and Partners for Peace), „România la Conferinţa de Pace de la Paris (1919-1920). Atitudinea delegaţilor italieni faţă de problemele referitoare la România“ (în revista de cultură Cele trei Crişuri), „Contribuţii la cunoaşterea carierei diplomatice (1920-1923) a lui Octavian Beu“ (Cele trei Crişuri), „Diplomat Raffaele Guariglia’s Memoir Regardind the Consequences of the Ratification by Italy of the Treaty on Bessarabia (of 28th October 1920)“ (Analele Universităţii din Oradea), precum şi volumele „Relaţiile româno-italiene în perioada interbelică/ Un studiu al diplomatului Octavian Beu“, apărut la Editura Universităţii din Oradea (coautor Antonio Faur), şi ,,Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918-1940“, apărut la Editura Tritonic.

Decorat în grad de Cavaler

Lilian Zamfiroiu a ocupat, în perioada 28 septembrie 1981 – 13 septembrie 1983, funcţia de operator AMC (aparate măsură şi control) la Centrala Industrială de Produse Anorganice (actuala Oltchim), iar între 1 septembrie 1987 şi 1 noiembrie 1991, precum şi între 1997 şi 1998, a fost profesor de limba şi literatura română.

Din 1991 până în 1997, el a fost inspector de specialitate în Ministerul Învăţământului, iar în perioada 15 septembrie 1998 – 21 noiembrie 2000, a ocupat funcţia de expert 1A în Ministerul Apărării Naţionale. Din 2001 până în 2005, Zamfiroiu a ocupat funcţia de director general la Direcţia Generală Comunicare şi Diplomaţie Publică din Ministerul Afacerilor Externe.

În 2010, Lilian Zamfiroiu a obţinut diploma de doctor în istorie la Universitatea Oradea. În anul 2004, el a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional ,,Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Succesiune la conducerea ICR

Lilian Zamfiroiu îi succede la conducerea Institutului Cultural Român (ICR) lui Andrei Marga, care a ocupat această funcţie din 11 septembrie 2012. Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, pe 17 iunie, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al ICR, precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon, motivul pentru care s-a solicitat acest lucru fiind acela că instituţia nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege – 15 aprilie.

Ulterior propunerii înaintate de comisiile pentru cultură şi politică externă Biroului Permanent al Senatului, Andrei Marga şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, „cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat“.

Foto credit: captură video „Lansare carte Lilian Zamfiroiu“

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.