VIDEO Descoperire arheologică importantă la Sarmizegetusa Regia
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-descoperire-arheologica-importanta-la-sarmizegetusa-regia/

O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

O matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită, în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un copac, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, fiind predată muzeului din Deva.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care administrează situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, în urma unei furtuni violente a fost descoperită o piesă deosebit de importantă, sub un fag dezrădăcinat, notează Mediafax.

Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. 

reprezentanții CJ Hunedoara

„Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute”, precizează reprezentanţii CJ Hunedoara.

Piesa a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva. Conform acestora, după ce va fi studiată de către colectivul stiinţific al Şantierului Arheologic „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, această piesă va intra în circuitul muzeal, fiind înregistrată în inventarul MCDR Deva.

Foto credit: Ionut Vaida, Wikipedia

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.