VIDEO Paavo Järvi, dirijorul laureat cu Grammy, urcă pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu“ alături de celebra Orchestre de Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-dirijorul-laureat-cu-grammy-paavo-jarvi-urca-pe-scena-festivalului-international-george-enescu-alaturi-de-celebra-orchestre-de-paris/

Un regal care include lucrări ale compozitorilor Berlioz, Britten şi Saint-Saëns, concertul din 5 septembrie îi aduce la Bucureşti şi pe doi dintre cei mai talentaţi solişti ai lumii: Vilde Frang (vioară) şi Thierry Escaich (orgă).

Un articol de Andrada Văsii|5 august 2013

Un regal care include lucrări ale compozitorilor Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul din 5 septembrie îi aduce la București și pe doi dintre cei mai talentați soliști ai lumii: Vilde  Frang (vioară) și Thierry Escaich (orgă).

Pe 5 septembrie 2013, Festivalul „George Enescu” îl dezvăluie publicului pe dirijorul de origine lituaniană Paavo Järvi, laureat al prestigioaselor Premii Grammy. Concertul susținut de acesta va avea loc peste exact o lună.

Considerat un dirijor al emoțiilor puternice, Paavo Järvi este unul dintre cei mai bine cotați muzicieni ai momentului, fiind distins cu un Premiu Grammy. Concertul pe care îl va dirija pe 5 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din București în cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii prezintă publicului și una dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii la nivel mondial, Orchestre de Paris.

Cu un program care reunește lucrări de Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul aduce în prim-plan două compoziții în egală măsură speciale și spectaculoase: Concertul pentru vioară și orchestră în Re minor, op.15 de Benjamin Britten, care o va avea ca solistă pe Vilde Frang și impunătoarea Simfonie Nr. 3 cu orgă în Do minor, op.78 de Camille Saint-Saëns – solist Thierry Escaich.

Muzică pentru toate artele

Cu o apariție scenică ce amintește de tablourile lui Botticelli  – părul lung și blond, privirea ingenuă –, violonista norvegiană Vilde Frang este considerată de prestigiosul cotidian britanic The Guardian o „nouă stea a muzicii internaționale”.

Vilde Frang

Compozitorul și organistul Thierry Escaich a fost, începând din anul 1996, organist al bisericii Saint-Étienne-du-Mont din Paris și a susținut numeroase turnee internaționale. Pasionat de asemenea de cinema, Thierry Escaich a fost solicitat de muzeul Luvru din Paris să compună o coloană sonoră pentru filmul Seventh Heaved, de Frank Borzage (1927).

Muzicianul francez a compus și muzica pentru baletul „The Lost Dancer“, produs de New York City Ballet și având premiera internațională în luna mai a anului 2010.

Încă mai puteți cumpăra bilete pentru concertul susținut de Paavo Järvi și Orchestre de Paris la București, acestea fiind disponibile pe site-ul Eventim.

De la Moldova la Bruxelles

Unul dintre punctele forte ale Festivalului „George Enescu” este să aducă pe aceeași scenă mari nume ale muzicii internaționale și reputate nume ale muzicii românești.

Pe 5 septembrie, pe scena Ateneul Român vor urca, de la ora 17.00, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, dirijorul Leo Hussain, care a dirijat ultima montare a operei ,,Oedipe” de George Enescu de la Opera din Bruxelles, și solistul Marino Formenti (pian), distins cu  Master of the Queen’s Music în anul 2004.

Leo Hussain

Aceștia vor interpreta o lucrare a compozitorului român Cornel Țăranu – Simfonia „Memorial”, precum și „Concertul pentru pian și orchestră op.188’’, de Sir Peter Maxwell Davies și Earth Dances, de Harrison Birtwistle.

Bilete pentru acest concert sunt încă disponibile pe siteul Eventim, la acest link.

Concert interactiv

Parte a strategiei Festivalului Internațional „George Enescu” este și susținerea tinerilor muzicieni români. În aceeași zi, de la ora 14.00, va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă și Multimedia un concert interactiv al tinerei generații de compozitori români, în interpretarea Ansamblului IconArts, avându-l la pupitru pe dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Programul include lucrări de Sebasatian Androne, Veronica Anghelescu, Diana Gheorghiu, Alexandru Murariu, Băcan Aurelian și Cătălin Ştefănescu Pătraşcu. Intrarea este liberă.

Tot în data de 5 septembrie, publicul de specialitate poate participa la un workshop (intrare liberă): de la ora 10.00, va avea loc conferința „Aspecte stilistice, estetice și tehnici compoziționale în Creația Proprie”, susținută de compozitorul român Octavian Nemescu, la Universitatea Națională de Muzică București, Sala „Dinu Lipatti”.

De la Berlin la Pittsburg

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).

Foto credit: Paavo Järvi (Site)

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.