VIDEO Paavo Järvi, dirijorul laureat cu Grammy, urcă pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu“ alături de celebra Orchestre de Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-dirijorul-laureat-cu-grammy-paavo-jarvi-urca-pe-scena-festivalului-international-george-enescu-alaturi-de-celebra-orchestre-de-paris/

Un regal care include lucrări ale compozitorilor Berlioz, Britten şi Saint-Saëns, concertul din 5 septembrie îi aduce la Bucureşti şi pe doi dintre cei mai talentaţi solişti ai lumii: Vilde Frang (vioară) şi Thierry Escaich (orgă).

Un articol de Andrada Văsii|5 august 2013

Un regal care include lucrări ale compozitorilor Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul din 5 septembrie îi aduce la București și pe doi dintre cei mai talentați soliști ai lumii: Vilde  Frang (vioară) și Thierry Escaich (orgă).

Pe 5 septembrie 2013, Festivalul „George Enescu” îl dezvăluie publicului pe dirijorul de origine lituaniană Paavo Järvi, laureat al prestigioaselor Premii Grammy. Concertul susținut de acesta va avea loc peste exact o lună.

Considerat un dirijor al emoțiilor puternice, Paavo Järvi este unul dintre cei mai bine cotați muzicieni ai momentului, fiind distins cu un Premiu Grammy. Concertul pe care îl va dirija pe 5 septembrie, de la ora 19.30 la Sala Mare a Palatului din București în cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii prezintă publicului și una dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii la nivel mondial, Orchestre de Paris.

Cu un program care reunește lucrări de Berlioz, Britten și Saint-Saëns, concertul aduce în prim-plan două compoziții în egală măsură speciale și spectaculoase: Concertul pentru vioară și orchestră în Re minor, op.15 de Benjamin Britten, care o va avea ca solistă pe Vilde Frang și impunătoarea Simfonie Nr. 3 cu orgă în Do minor, op.78 de Camille Saint-Saëns – solist Thierry Escaich.

Muzică pentru toate artele

Cu o apariție scenică ce amintește de tablourile lui Botticelli  – părul lung și blond, privirea ingenuă –, violonista norvegiană Vilde Frang este considerată de prestigiosul cotidian britanic The Guardian o „nouă stea a muzicii internaționale”.

Vilde Frang

Compozitorul și organistul Thierry Escaich a fost, începând din anul 1996, organist al bisericii Saint-Étienne-du-Mont din Paris și a susținut numeroase turnee internaționale. Pasionat de asemenea de cinema, Thierry Escaich a fost solicitat de muzeul Luvru din Paris să compună o coloană sonoră pentru filmul Seventh Heaved, de Frank Borzage (1927).

Muzicianul francez a compus și muzica pentru baletul „The Lost Dancer“, produs de New York City Ballet și având premiera internațională în luna mai a anului 2010.

Încă mai puteți cumpăra bilete pentru concertul susținut de Paavo Järvi și Orchestre de Paris la București, acestea fiind disponibile pe site-ul Eventim.

De la Moldova la Bruxelles

Unul dintre punctele forte ale Festivalului „George Enescu” este să aducă pe aceeași scenă mari nume ale muzicii internaționale și reputate nume ale muzicii românești.

Pe 5 septembrie, pe scena Ateneul Român vor urca, de la ora 17.00, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, dirijorul Leo Hussain, care a dirijat ultima montare a operei ,,Oedipe” de George Enescu de la Opera din Bruxelles, și solistul Marino Formenti (pian), distins cu  Master of the Queen’s Music în anul 2004.

Leo Hussain

Aceștia vor interpreta o lucrare a compozitorului român Cornel Țăranu – Simfonia „Memorial”, precum și „Concertul pentru pian și orchestră op.188’’, de Sir Peter Maxwell Davies și Earth Dances, de Harrison Birtwistle.

Bilete pentru acest concert sunt încă disponibile pe siteul Eventim, la acest link.

Concert interactiv

Parte a strategiei Festivalului Internațional „George Enescu” este și susținerea tinerilor muzicieni români. În aceeași zi, de la ora 14.00, va avea loc la Universitatea Națională de Muzică București – Studioul de Operă și Multimedia un concert interactiv al tinerei generații de compozitori români, în interpretarea Ansamblului IconArts, avându-l la pupitru pe dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Programul include lucrări de Sebasatian Androne, Veronica Anghelescu, Diana Gheorghiu, Alexandru Murariu, Băcan Aurelian și Cătălin Ştefănescu Pătraşcu. Intrarea este liberă.

Tot în data de 5 septembrie, publicul de specialitate poate participa la un workshop (intrare liberă): de la ora 10.00, va avea loc conferința „Aspecte stilistice, estetice și tehnici compoziționale în Creația Proprie”, susținută de compozitorul român Octavian Nemescu, la Universitatea Națională de Muzică București, Sala „Dinu Lipatti”.

De la Berlin la Pittsburg

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului (http://festivalenescu.ro/calendar/events).

Foto credit: Paavo Järvi (Site)

06
/12
/22

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms. Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

06
/12
/22

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR şi regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Română marchează astfel împlinirea a 60 de ani de când s-au pus bazele trupei ce avea să se numească Phoenix și să scrie istorie în muzica românească, devenind un reper cultural important pentru generații întregi.

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.