VIDEO Documentarul „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire“ va fi difuzat miercuri, la BBC Knowledge
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-documentarul-planeta-inghetata-pe-gheata-subtire-va-fi-difuzat-miercuri-la-bbc-knowledge/

BBC Knowledge va difuza miercuri, de la ora 22.50, documentarul „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire”, prezentat de Sir David Attenborough.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

BBC Knowledge va difuza miercuri, de la ora 22.50, documentarul „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire”, prezentat de Sir David Attenborough.

Documentarul dezvăluie – prin intermediul tehnicilor de filmare revoluţionare, imaginilor din satelit şi experimentelor ştiinţifice – consecinţele schimbărilor climatice asupra animalelor şi oamenilor din regiunile polare, dar şi asupra întregii planete.

Deplasare de 37 de metri pe zi

Dovezile adunate în timpul filmărilor producţiei BBC „Planeta îngheţată” demonstrează viteza cu care polii Pământului se încălzesc. Mişcarea gheţarilor din Groenlanda este un prim exemplu în acest sens.

Folosind mijloace fotografice de tip time-lapse, „Planeta îngheţată: Pe gheaţa subţire” arată modul în care aceşti gheţari se deplasează către mare, într-un ritm uimitor, de aproximativ 37 de metri pe zi, aproape suficient de rapid pentru a fi văzuţi cu ochiul liber.

Pericol imediat

Urşii polari sunt dependenţi de gheaţa mării şi fără aceasta viitorul lor este ameninţat, unii experţi fiind de părere că specia lor va dispărea până la sfârşitul secolului. Însă poate că nimeni nu trebuie să se adapteze mai rapid la natura schimbătoare a regiunii arctice ca populaţia indigenă.

Vânătorii se confruntă zilnic cu pericole în timp ce încearcă să prindă „prada” pe gheaţa care devine din ce în ce mai subţire. Adăposturile acestora se pot răsturna din cauza topirii regiunilor de permafrost şi satele de pe coastă ar putea fi distruse fiindcă lipsa gheţurilor mării le expune furiei furtunilor de iarnă.

Foto credit: Wikipedia

 

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.