VIDEO „Ernest et Célestine“, farmecul incontestabil al animaţiei tradiţionale, în deschiderea Anim’est 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ernest-et-celestine-farmecul-incontestabil-al-animatiei-traditionale-in-deschiderea-animest-2013/

În perioada 4-13 octombrie, Anim’est îşi aşteaptă spectatorii la Cinema Patria şi Cinema Studio din Bucureşti cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului Mihai Mitrică.

Un articol de Andrada Văsii|22 august 2013

În perioada 4-13 octombrie, Anim’est își așteaptă spectatorii la Cinema Patria și Cinema Studio din București cu filme alese pe sprânceană de directorul festivalului, Mihai Mitrică.

Organizatorii promit o nouă ediție de succes, plină cu animații multipremiate, workshop-uri, concerte și bineînțeles cele mai fresh petreceri. Pe lângă filmele din secțiunea Minimest, cei mai mici spectatori sunt așteptați în număr cât mai mare și la filmul de deschidere, animația franco-belgiană „Ernest et Célestine”.

Gala de deschidere a celei de-a opta ediții a festivalului va avea loc pe 4 octombrie la Cinema Patria, începând cu ora 19.00.

Anim’est continuă să crească semnificativ în fiecare an. Cu toate astea, unele instituții publice românesti ne tratează cu o indiferență care uneori este ingrijorător de asemănătoare cu sabotajul. Astfel că în fiecare an bugetul nostru devine din ce în ce mai mic. Găurile bugetare de după festival sunt umplute cu eforturi uriașe, după aproape un an de la terminarea festivalului, chiar înainte de startul ediției următoare. Dar Anim’est se încăpățânează să supraviețuiască. Ba mai mult, să crească. Și să aducă din ce în ce mai mulți invitați, din ce în ce mai multe evenimente și filme din ce în ce mai bune și mai diverse.

Vlad Ilicevici,
directorul executiv al festivalului

Cunoscuți pentru „Panique au village“, regizorii Stéphane Aubier şi Vincent Patar împreună cu Benjamin Renner au lansat anul trecut animația bazată pe îndrăgita serie de cărți pentru copii  a scriitoarei Gabrielle Vincent, cu un scenariu semnat de scriitorul francez Daniel Pennac, scenariu care se pretează la multiple interpretări, pentru toate vârstele.

Rezultatul e un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animației old school cu un vizual fidel stilului ilustrațiilor seriei de cărți și cu personaje adorabile ce par desenate în acuarelă.

O prietenie ciudată

Célestine este o șoricică de la orfelinat, unde învață constant să se teamă de urși, inamicul numărul unu al speciei ei, dar ajunge să se împrietenească fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest – un uriaș blând cu vocea actorului Lambert Wilson (Martix Reloaded, Of Gods and Men).

În epoca filmelor 3D, Anim’est propune o animație cu un farmec clasic, o poveste îndrăgită de cinefilii tineri, și savurată de spectatorii adulți care își vor aminti cu siguranță de desenele animate și cărțile ilustrate ale copilăriei.

„Ernest et Célestine” a avut premiera anul trecut la Cannes, în competiția Quinzaine des Réalisateurs, unde a primit și o mențiune specială, dar cea mai importantă distincție a sa a fost premiul César pentru Cel mai bun film de animație în 2013.

Printre festivalurile care l-au avut în selecție se numără și Toronto IFF, Hong Kong IFF sau Animafest Zagreb, unde a fost proiectat în deschidere.

Foto credit: Anim’est

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.