VIDEO Filme cehe clasice, proiectate în locuri inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filme-cehe-clasice-proiectate-in-locuri-inedite/

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Un articol de Laura Iancu|2 iunie 2013

Centrul Ceh organizează până pe 5 iunie un festival de film neconvenţional – filmele părăsesc cinematograful şi ies în oraş, într-o parcare, un spaţiu industrial, curtea unui muzeu şi un palat. De la filme clasice şi cunoscute până la thrillere experimentale şi comedii groteşti, Czech Film Hunting aduce o mostră reprezentativă de cinema cehesc autentic.

Festivalul a început ieri, cu o proiecţie în parcarea Ciclop, un loc ascuns de pe Bulevardul Magheru, cu „Ferat Vampire“, un altfel de film cu vampiri. Continuă astăzi în grădina Muzeului Enescu cu filmul cu care Miloš Forman s-a întors să filmeze la Praga – „Amadeus“. Luni va fi o proiecţie în spaţiul industrial WASP, scurtmetraje în sala albă şi un lungmetraj în sala neagră, toate realizate de legenda suprarealismului ceh Jan Švankmajer, iar marţi, în parcarea de pe Magheru, va fi proiectată o comedie neagră, o capodoperă a noului val cehoslovac – „The Cremator“.

Mari filme de Jiří Menzel

Ultima zi a festivalului îi va fi dedicată regizorului Jiří Menzel, urmând a fi proiectate la Palatul Ştirbei trei dintre filmele cineastului. Regizorul va fi prezent pentru a treia oară la Bucureşti, înainte de a fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră la TIFF. Proiecţia simultană a filmelor „L-am servit pe regele Angliei“, „Vară capricioasă“ şi „Sfârşitul vremurilor vechi“ va fi urmată de o petrecere în onoarea regizorului.

„Bineînţeles, Menzel a fost dintotdeauna iubit de către publicul român, retrospectiva filmelor sale din 2011 bucurându-se de un mare succes. Sperăm că publicul va veni însă la toate zilele de festival, pentru că fiecare film proiectat este unic şi în acelaşi timp reprezentativ pentru cinematografia cehă“, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh. Pe lânga filme, publicul va fi încurajat să vină la toate proiecţiile şi printr-un premiu oferit de Staropramen, partenerul principal al evenimentului.

Program:

Duminică, 2.06 / ora 21.00 / „Amadeus / @ Grădina Muzeului George Enescu (Calea Victoriei, nr. 144)

Luni, 3.06 / ora 21.00 / Svankmajer Night / @ WASP (Ion Minulescu, nr. 67 – 93, Fabrica Flaros, corp B, etaj 2, zona Timpuri Noi)

Marţi, 4.06 / ora 21.00 / „The Cremator“ / @ Garajul Ciclop (B-dul Magheru, nr.6-8)

Miercuri, 5.06 / ora 21.00 / Menzel Night / @ Palatul Stirbei (Calea Victoriei, nr. 107)

Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză.
Intrarea la toate proiecţiile este liberă.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.