VIDEO Filmele mute ale lui Alfred Hitchcock, incluse în Registrul „Memoria Lumii“ al UNESCO
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmele-mute-ale-lui-alfred-hitchcock-incluse-in-registrul-memoria-lumii-al-unesco/

O colecţie de nouă filme mute ale regizorului Alfred Hitchcock, printre care „The Pleasure Garden”, a fost inclusă în secţiunea britanică a Registrului „Memoria Lumii” al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

O colecţie de nouă filme mute ale regizorului Alfred Hitchcock, printre care „The Pleasure Garden“, a fost inclusă în secţiunea britanică a Registrului „Memoria Lumii” al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Registrul „Memoria Lumii” este un program al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură care are ca scop sprijinirea şi creşterea gradului de conştientizare a importanţei arhivelor de documente.

Filmele mute ale lui Hitchcock se află printre cele 11 colecţii de documente selectate pentru a reprezenta patrimoniul britanic în muzee şi biblioteci.

Nouă filme

Cele nouă filme ale lui Alfred Hitchcock incluse în Registrul „Memoria Lumii” sunt „The Pleasure Garden”, „Chiriaşul/ The Lodger: A Story of the London Fog”, „Downhill”, „Easy Virtue”, „The Ring”, „The Farmer’s Wife”, „Champagne”, „The Manxman” şi „Blackmail”.

În afară de filmele mute ale lui Hitchcock au mai fost incluse în acest registru, printre altele, arhivele Churchill, arhivele Royal Scottish National Institution şi arhivele Thomas Hardy.

Marele maestru al suspansului

La începuturile carierei, cu mult înainte de succesele lui hollywoodiene, cineastul britanic Alfred Hitchcock a regizat o serie de filme ce purtau deja amprenta celui care a fost numit ulterior „marele maestru al suspansului”. Filmele sale clasice au suportat cu greu „asaltul” timpului şi o operaţiune importantă de restaurare a trebuit să fie efectuată de către BFI.

Peliculele lui Hitchcock au fost prezentate în evenimente care au avut loc în Shanghai, Rio de Janeiro, Cannes şi Londra, după premiera la Institutul de Film Britanic (BFI), după ce au fost restaurate şi digitalizate de celebra instituţie din Marea Britanie, notează Mediafax.

Toate cele nouă filme sunt programate să fie proiectate la BFI Southbank, în august, şi apoi în Europa. De asemenea, capodoperele cinematografice vor fi prezentate în marile oraşe din SUA, printre care Washington, San Francisco şi Los Angeles.

Șase nominalizări, nici un premiu

În ciuda faptului că a fost nominalizat de şase ori la premiile Oscar, printre care pentru filmele „Psycho”, „Păsările/ The Birds” şi „În spatele ferestrei/ Rear Window”, Hitchcock nu a reuşit niciodată să plece acasă cu o statuetă a Academiei de film americane.

Registrul „Memoria Lumii”, înfiinţat în 1992, are ca scop conservarea şi difuzarea colecţiilor valoroase de arhive din toată lumea, de interes internaţional şi valoare excepţională universală, pentru a evita „amnezia colectivă” a generaţiilor viitoare, ţinând cont de starea alarmantă în care a ajuns o mare parte a memoriei documentare.

Programul pleacă de la principiul că patrimoniul documentar aparţine tuturor, trebuie conservat în întregime şi protejat în beneficiul fiecăruia şi trebuie să fie accesibil tuturor. Sprijinirea accesului include încurajarea de a face copii digitale şi cataloage disponibile pe internet, precum şi publicarea şi distribuirea de cărţi, CD-uri, DVD-uri şi alte produse.

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, România nu are încă înscrise în Registrul „Memoriei Lumii” documente de patrimoniu.

Foto credit: Cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.