VIDEO Filmul „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-la-limita-de-jos-a-cerului-de-igor-cobileanski-apreciat-de-the-hollywood-reporter/

Filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră”.

Un articol de Andrada Văsii|5 iulie 2013

Filmul „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, care rulează în secţiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră”.

Filmul „La limita de jos a cerului”, care rulează cu titlul în limba engleză „The Unsaved”, este considerat de The Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, punctat de momente de comedie neagră, în care, în clasicul stil al noului val românesc, comportamentul rău şi bunele intenţii ale personajelor se transformă încet-încet într-un ştreang în jurul gâtului personajului”. The Hollywood Reporter spune că filmul lui Cobileanski se înscrie în genul cinema-ului de artă şi remarcă imaginea semnată de Oleg Mutu.

Un băiat fără slujbă

Personajul principal al filmului, Viorel (Igor Babiac), este un tânăr de 19 ani care locuieşte cu mama sa văduvă (Angela Ciobanu), care îl ceartă pentru că nu are o slujbă. Ca să nu se plictisească, Viorel îl ajută pe prietenul său Gâscanul (Sergiu Voloc), care vinde marijuana. În timpul acestor activităţi, Viorel o cunoaşte pe Maria (Ela Ionescu), notează Mediafax.

Hollywood Reporter remarcă faptul că, la un moment dat, ritmul filmului lui Cobileanski aminteşte de „Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu. Jocul actorilor este caracterizat de publicaţie, în contextul noului cinema românesc, drept o sumă de interpretări în stilul realist, minimalist.

„La limita de jos a cerului”, o coproducţie România-Moldova, rulează în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary. Filmului lui Cobileanski i se alătură, în selecţia Festivalului de la Karlovy Vary, scurtmetrajul documentar „După fel şi chip”, de Paula Oneţ, care prezintă comunitatea bătrânilor dintr-un sat care are o singură pasiune: aceea de a-şi face fotografii pentru propriile pietre funerare.

Filme românești în festival

De asemenea, producţiile „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, şi „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, sunt proiectate în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons, la festivalul de film din Cehia.

În deschiderea Festivalului de la Karlovy Vary a rulat filmul „Mood Indigo”, o adaptare a romanului lui Boris Vian „Spuma zilelor”, semnată de Michel Gondry.

Foto credit: Cinemagia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.