VIDEO Filmul „Rock the Casbah” a câștigat Trofeul Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-filmul-rock-the-casbah-a-castigat-trofeul-cinepolitica/

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului „Rock the Casbah”, o co-producţie Israel-Franţa regizată deYariv Horowitz, după şase zile de festival la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|8 aprilie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film CINEPOLITICA și-a premiat câștigătorii duminică seara, la Cinema Studio din Capitală, în prezența a câtorva sute de spectatori și invitați.

Trofeul CINEPOLITICA i-a revenit filmului „Rock the Casbah”, o co-producție Israel-Franța regizată deYariv Horowitz, despre niște tineri soldați care încearcă să-și găsească puncte de sprijin în haosul care-i înconjoară, în Teritoriile Ocupate, în 1989. Juriul competiției a apreciat:

realismul prezentării relațiilor israeliano-palestiniene din Fâșia Gaza, ce subliniază dramatismul unor atitudini individuale și colective, precum și absurditatea conflictelor din acest teritoriu.

Despre viața în lagăr

Cel mai bun film politic a fost desemnat „Lagărul 14: Zonă de control total” / „Camp 14: Total Control Zone” (Germania-Coreea de Sud), în regia lui Marc Wiese, un uluitor documentar despre un tânăr născut și crescut într-un lagăr de deținuți politici din Coreea de Nord. Distincția i-a fost acordată „pentru realismul și răbdarea cu care pătrunde în universul mental al unui tânăr născut într-un lagăr nord-coreean”.

Premieră cu șase dintre conducătorii Shin Bet

O Mențiune specială i-a fost oferită documentarului „Cerberii” / „The Gatekeepers”, în regia lui Dror Moreh (Israel-Franța-Germania-Belgia).

pentru caracterul cu totul special al mărturiilor inedite despre lupta împotriva terorismului.

Nominalizat anul acesta la Oscar, documentarul îi aduce în fața camerei de filmat, pentru prima dată, pe șase dintre conducătorii Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, care fac mărturisiri fără precedent despre conflictul israelo-palestinian.

Juriul CINEPOLITICA a fost format din Artan Minarolli, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Albania, Dieter Wieczorek, critic de film și director artistic al Signes de Nuit: Festival of Audiovisual and Cinematographic Creation and Documentary Art, Massimiliano Nardulli, selecționer, director artistic al Brest European Short Film Festival, Vintilă Mihăilescu, antropolog și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Teodorescu, profesor de marketing politic și electoral la SNSPA, membru al Asociației Internaționale a Consultanților Politici, și academicianul Răzvan Theodorescu.

Timp de 6 zile, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu, CINEPOLITICA a adus câteva dintre cele mai apreciate filme recente cu tematică politică, în premieră națională, a generat dezbateri și discuții pe teme ca papalitatea sau propagandă și manipulare în filmul românesc.

Foto credit: Ionuț Dobre

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.