VIDEO Hollywood Reporter, despre „Roxanne“: are stofă de film TV, iar rolurile secundare au umor şi energie
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-hollywood-reporter-despre-roxanneare-stofa-de-film-tv-iar-rolurile-secundare-au-umor-si-energie/

Publicaţia Hollywood Reporter remarcă, într-o cronică a filmului ,,Roxanne”, de Valentin Hotea, că producţia este una potrivită pentru televiziune, iar partiturile consistente, cu umor şi energie, sunt jucate de actorii distribuiţi în roluri secundare.

Un articol de Andrada Văsii|26 august 2013

Publicaţia Hollywood Reporter remarcă, într-o cronică a filmului „Roxanne“, de Valentin Hotea, că producţia este una potrivită pentru televiziune, iar partiturile consistente, cu umor şi cu energie, sunt jucate de actorii distribuiţi în roluri secundare – Anghel Damian şi Adrian Văncică.

„Roxanne”, debutul în lungmetraj al lui Valentin Hotea, a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Locarno de anul acesta (7 – 17 august). Filmul a fost selectat în secţiunea Cineasti del presente din cadrul festivalului.

Aşa cum scria William Faulkner, trecutul nu moare, nici măcar nu trece. Aceasta este o lecţie învăţată cu vârf şi îndesat de protagonistul filmului lui Vali Hotea, un debut în lungmetraj la maturitate şi încă o încercare a cinematografiei române de a revizita perioada lui Ceauşescu.

Hollywood Reporter

Publicaţia de specialitate scrie că filmul, pe care îl consideră drept o producţie potrivită mai degrabă pentru televiziune, ar putea face parte din line up-ul unor festivaluri mai puţin pretenţioase.

38 de ani şi multe probleme

„Roxanne” spune povestea lui Tavi Ionescu, în vârstă de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Corina Moise. Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

Publicaţia critică faptul că personajele sunt mai mult „bidimensionale”. „Scenariul nu creează personaje reale şi nici nu prezintă epifanii care să meargă dincolo de nivelul serialelor TV. Intenţional, Tavi ar trebui să fie emblematic pentru România ca întreg, obsedat de istoria recentă care nu are o concluzie, dar înspăimântat să caute şi mai adânc, pentru a nu redeschide răni vechi”, adaugă publicaţia.

„Cu (Şerban, n.r.) Pavlu – care este starul filmului lui Radu Jude «Toată lumea din familia noastră», mult plimbat prin festivaluri – în monotonul rol al lui Tavi şi cu Diana Dumbravă cu o partitură de femeie glacială, greul de a aduce energie şi umor în acest film pică pe actorii din roluri secundare, (Anghel, n.r.) Damian şi Adrian Văncică”, adaugă Hollywood Reporter, care remarcă însă meritele tehnice ale filmului, ce „respiră aer de producţie TV în fiecare cadru”, notează Mediafax.

După premiera mondială de la Locarno, pe 17 august, „Roxanne” a fost proiectat pentru prima dată în România în închiderea Festivalului Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe, din Delta Dunării. Lungmetrajul va ajunge în cinematografele din România în această toamnă, pe 11 octombrie.

Info:

„Roxanne” va fi distribuit la nivel naţional de compania Parada Film. De asemenea, compania germană Films Boutique a achiziţionat drepturile de distribuţie internaţională a peliculei „Roxanne”.

Foto credit: Cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.