VIDEO În acest weekend, vedete internaţionale la ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-in-acest-weekend-vedete-internationale-la-arcub-live-open-air-jazz-blues-more/

La ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, weekendul începe cu o fascinantă demonstraţie de diversitate şi creativitate muzicală.

Un articol de Andrada Văsii|6 iulie 2013

La ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, weekendul începe cu o fascinantă demonstraţie de diversitate şi creativitate muzicală.

Programul serii de astăzi debutează cu Elena Moroşanu & Michael Acker Quartet, reprezentanţi ai noii generaţii ai jazzului. Deşi foarte tineri, artiştii sunt deja cunoscuţi publicului de gen. Elevă a Ancăi Parghel, Elena Moroşanu s-a evidenţiat ca solistă de jazz, cu toate că relaţia ei cu muzica a început cu genul pop.

Împreună cu Michael Acker (bas electric), Ionuţ Bîcă (pian), şi Vlad Popescu (tobe), formează Three for Helen, un grup înfiinţat anul trecut, care îşi propune să revoluţioneze jazzul. Pe scena festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, bandul vă invită să experimentaţi noile tendinţe ale genului, printr-un repertoriu original, în care stilurile R&B, pop şi muzica electronică sunt inspirat adaptate şi entuziast interpretate în ritmuri de jazz.

Jazzul anilor ’60 

De la ora 20.00, spectatorii vor parcurge o ingenioasă călătorie în timp, conduşi de un grup de împătimiţi creatori de jazz. Prin intermediul unui cunoscut proiect muzical, intitulat Aleea Cosmonauţilor, muzicianul român Mircea Tiberian şi partenerii săi, Chris Dahlgren (contrabas), Christian Lillinger (percuţie) şi tânăra solistă Nadia Trohin, oferă o selecţie de hit-uri din muzica uşoară a anilor ‘60-‘70 şi piese celebre din cabaretul german interbelic, reorchestrate pe ritm de jazz.

Într-o surprinzătoare viziune instrumentală, repere cunoscute ale muzicii autohtone („Două rândunici’’, „Lalele’’, „Inimă nu fi de piatră etc.“) îşi păstrează identitatea melodică, în acelaşi timp căpătând un plus de ritm şi energie.

Călătorie în lumea muzicii pentru cei mici

Duminică 7 iulie, jazzul vine mai aproape de publicul foarte tânăr. Începând cu ora 11.00, copiii sunt chemaţi să descopere instrumentele şi muzica de gen, în cadrul proiectului Jazz for Kids. Iniţiat de Mircea Tiberian şi susţinut de asociaţia culturală jazz.ro, acest proiect muzical are drept scop educarea publicului tânăr, care poate şi trebuie să descifreze limbajul jazz-ului.

Noul jazz

Începând cu ora 19.00, scena festivalului va găzdui un concert de excepţie, susţinut de celebrul grup new-york-ez Medeski Martin & Wood. Elogiat atât în Europa, cât şi în SUA, trio-ul alcătuit din John Medeski (clape şi pian) (foto sus) , Billy Martin (tobe şi percuţie) şi Chris Wood (contrabas şi chitară bas), propune un repertoriu aparte, cu piese care introduc în linia melodică a jazz-ului noi curente muzicale, de la funk, la hip-hop.

Festivalul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More se încheie duminică seară, cu recitalul unui alt invitat de marcă: celebrul saxofonist James Carter. Instrumentist de geniu şi compozitor remarcabil, James Carter va cânta alături de colegii săi de grup, Gerard Gibbs (orga) şi Leonard King (percuţie). Împreună, îi vor dezvălui publicului bucureştean secretele tehnice interpretative, virtuozitatea şi arta improvizaţiei, care definesc stilul James Carter Organ Trio.

Info :

Accesul este gratuit.

Foto credit: ArCuB

18
/10
/16

Proiectul “Lipatti Restituiri”, propus de Asociaţia Opus şi finanţat de Ministerul Culturii, s-a încheiat vineri, la Colegiul Noua Europă din Bucureşti. Acesta a cuprins lansarea site-ului www.dinulipatti.org, primul site românesc dedicat marelui pianist, și o serie de trei conferințe susținute la București și Cluj de Mark Ainley, cercetător canadian și expert în înregistrări istorice.

18
/10
/16

Între 28 octombrie și 14 noiembrie 2016 se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, sub înaltul patronaj al Președintelui României. Festivalul poartă în acest an numele „La Muse et le Poète” și promite în 20 de concerte întâlniri cu 23 de muzicieni din 18 țări, printre care pianiștii Olli Mustonen și Louis Lortie, violoniștii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violistul Lars Anders Tomter, violonceliștii Frans Helmerson, Christian Poltera sau Maximilian Hornung.

18
/10
/16

Academia Suedeză nu-l va mai contacta pe Bob Dylan, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, după mai multe încercări nereușite, a declarat secretara permanentă a instituției, Sara Danius. Artistul american a primit în tăcere premiul care i-a fost acordat joia trecută. În aceeași seară, el a oferit un concert în Las Vegas, unde s-a mulțumit să cânte, fără a aborda acest subiect în fața publicului.

18
/10
/16

“Rolul muzicii este pretutindeni acelaşi, de multă vreme: sa fie bine aleasă, să fie dăruită de cei care au acest dar, spre a determina o apropiere, ba chiar o comunitate între cei care iubesc muzica” - Horia Andreescu. Dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu” împlinește, astăzi, 70 de ani.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

13
/10
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook că Bob Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi el însuşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că acest premiu major pentru literatură ar fi trebuit să fie acordat unui “scriitor adevărat”

13
/10
/16

Cântăreţul Bob Dylan a primit joi, 13 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016, pentru „crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”. Dylan, unul dintre cele mai influente personaje ale secolului al XX-lea, este primul artist care a îmbinat muzica populară cu ambiţiile intelectuale.

13
/10
/16

Poetul, scriitorul, interpretul și compozitorul Leonard Cohen (82 de ani) a declarat, într-un interviu pentru The New Yorker, că își dorește să încheie numeroasele proiecte muzicale și literare începute, dar că este pregătit să moară.

12
/10
/16

În perioada 29 octombrie - 5 noiembrie 2016, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din Sibiu va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil, primul proiect de talie internațională din România dedicat celei care a fost una dintre cele mai talentate pianiste de origine română ale tuturor timpurilor, Clara Haskil.

11
/10
/16

Trupa Depeche Mode revine în România în 2017, la Cluj-Napoca, pe 23 iulie, în cadrul Global Spirit Tour, pentru promovarea noului album "Spirit", care va fi lansat în primăvara anului viitor. "Spirit" este cel de-al 14-lea album de studio al trupei, ce continuă succesul înregistrat de Delta Machine, album care a ajuns pe poziția a cincea în topurile din 26 de țări și pe prima poziție în topurile din 12 țări.

11
/10
/16

Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru, propune vineri, 14 octombrie (19.00), o seară romantică la Sala Radio. Concertul se va deschide cu Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Chopin avându-l ca solist pe pianistul polonez Szymon Nehring.

10
/10
/16

Peste 3500 de persoane au aplaudat in picioare duminica seara la finalul concertului triumfal al lui Vladimir Cosma la pupitrul Orchestrei Române de Tineret prin care acesta a aniversat la Palatul Congreselor din Paris 50 de ani de activitate artistică de succes. Pe scenă s-au aflat peste 200 de instrumentiști și coriști, în prim plan apărând soliști precum soprana Irina Baianț, legendarul Richard Sanderson (La Boum), Greg Zlap la muzicuță sau Marius Preda la țambal.

10
/10
/16

În prima zi a megafestivalului legendelor rock desfăşurat în deșertul californian, The Rolling Stones au adus un surprinzător omagiu "rivalilor" The Beatles. ''Desert Trip'' a adus pe scenă pentru trei zile numeroase legende rock, printre aceştia Paul McCartney și Roger Waters, Bob Dylan sau Neil Young.

09
/10
/16

Marți, 11 octombrie 2016, ora 19.00, Stagiunea de Jazz va marca deschiderea celui de-al VII-lea sezon de la Teatrul Act printr-un triplu eveniment: lansarea primului compact disc cu înregistrări din istoria celor şase ani ai stagiunii, concert, precum şi o sesiune de autografe pe care artiştii o vor acorda la final.