VIDEO Încheiere de stagiune la Teatrul Naţional Bucureşti cu Caragiale în FestCo
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-incheiere-de-stagiune-la-teatrul-national-bucuresti-cu-caragiale-in-festco/

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt prilejuite de FestCo, începând de astăzi, 18 iunie, pentru patru zile consecutiv.

Un articol de Andrada Văsii|18 iunie 2013

Ultimele reprezentaţii ale stagiunii 2012-2013 la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt prilejuite de Festivalul Comediei Româneşti, FestCo, începând de astăzi, 18 iunie, pentru patru zile consecutiv.

La sfârșitul celor patru zile, spectacole realizate în cadrul Programului „Anul Caragiale la TNB“ vor marca un final binemeritat pentru o stagiune împlinită sub semnul marelui dramaturg, patronul spiritual al teatrului.

Performanţe notabile, creaţii actoriceşti de primă mărime în viziuni regizorale şi scenografice de referinţă, spectacolele „D’ale noastre“, „Două loturi“, „Conul Leonida“, „Scrisoarea“ (foto sus) şi „Năpasta“ au fost apreciate atât de public cât şi de critica de specialitate, oameni de teatru, jurii de selecţie etc.

Spectacole premiate de către UNITER

Pentru „Conceperea şi realizarea excepţională a Programului Caragiale 2012 “, Teatrul Naţional din Bucureşti a primit „Premiul de excelenţă“ la cea de a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, regizorul spectacolului „Două loturi“, Alexandru Dabija a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor, scenograful Helmut Stürmer cu Premiul pentru scenografie, iar înainte de aceasta, la Gala Premiilor  Radio România Cultural, domnului Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional, i-a fost decernat Premiul secţiunii Teatru, pentru Anul Caragiale.

Un preview al stagiunii 2013-2014

Finalul stagiunii a fost marcat şi de pregătirea premierelor ce vor ieşi la rampă în  toamna acestui an, odată cu deschiderea stagiunii 2013-2014:

„Omul care a văzut moartea“ de Victor Eftimiu  – regia Dan Tudor – Sala Mică

„Micul infern“ de Mircea Ştefănescu – regia Mircea Cornişteanu – Sala Pictura

„Nebun din dragoste (Fool for love)“ de Sam Shepard – regia Claudiu Goga  – Sala Media, apoi la Atelier

„Revizorul“ de Gogol, regia Felix Alexa – Sala Studio.

Un nou spațiu dedicat spectacolului

Redeschiderea stagiunii este prevăzută pentru jumătatea lunii septembrie 2013, când publicul va fi primit cu spectacole noi şi cu numeroase surprize plăcute. Sălilor Mică şi Media, inaugurate la sfârşitul anului 2012,  li se vor adăuga din toamnă Sala Pictura (construită pe vechiul amplasament al atelierului de pictură al TNB, de unde şi denumirea adoptată temporar) şi Sala Studio (fosta sală a Operetei), precum și noi spaţii aferente, de expoziţii şi foaiere spectaculoase. Noile săli, cu dotări ultramoderne, au o funcţionalitate multiplă şi o geometrie variabilă, ceea ce va permite montarea celor mai diverse spectacole.

Din luna iulie încep lucrările la tronsonul A al clădirii teatrului, în mod special la Sala Mare, care intră în reparaţii şi restructurări.  Din toamnă, o parte din spectacolele acestei săli vor fi adaptate şi mutate în cele două săli noi, menţionate mai sus.

Info:

Până la inaugurarea efectivă a noului Teatru Naţional, vă invităm să vă familiarizaţi cu noua sa configuraţie, accesând  turul virtual al clădirii şi al noilor săli, pe www.tnb.ro (homepage click pe butonul  Despre TNB, apoi pe Jurnal de reconstrucţie).

Foto credit: TNB, Augustin Bucur, Adi Bulboacă

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București