VIDEO JFK şi Amza Pellea, printre temele Festivalului de Film Istoric de la Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jfk-si-amza-pellea-printre-temele-festivalului-de-film-istoric-de-la-rasnov/

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Astfel, în timpul festivalului sunt programate peste 40 de proiecţii de film, expoziţii, un târg de carte, dar şi lansări de volume. Totodată, la festival va avea loc avanpremiera documentarului „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, o producţie a Libra Film.

Festival și școală de vară

De asemenea, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov cuprinde Şcoala de Vară „Astra”, organizată pentru studenţi şi masteranzi. Potrivit organizatorilor, printre lectorii confirmaţi la eveniment se află Tudor Caranfil, Adrian Cioroianu, Theodor Paleologu, Sergiu Celac, Sever Voinescu, Liviu Tofan şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Citiţi şi: ARHIVĂ Amza Pellea: „Radu Beligan m-a luat la Teatrul de Comedie“

Pe de altă parte, festivalul cuprinde o serie de evenimente speciale, printre care concertul susţinut de Mircea Baniciu Band, Mike Godoroja & Blue Spirit, cu spectacolul „Hippie cu diamante”, şi Cvartetul de contrabasişti, cu recitalul „De la Bach la Beatles & Metallica”.

Printre evenimentele programate în festival se numără şi concertul European Contemporary Orchestra, care cuprinde 33 de muzicieni din ansambluri din Franţa, Belgia, România şi Italia.

Festivalul, în fiecare an, se concentrează pe câteva teme pe care le ia şi le desface pe mai multe felii. O să încep cu o temă cu legătură naţională, care ne este foarte dragă, este vorba de Amza Pellea. Sunt 30 de ani de când Amza Pellea ne-a părăsit şi de aceea o să avem o zi dedicată lui Amza Pellea, pe 4 august, o zi în care vom avea proiecţii cu trei dintre cele mai importante filme în care a jucat Amza. O să o avem alături de noi pe Oana Pellea, care va susţine în cadrul Şcolii de Vară o prelegere despre Amza şi festivalul va avea şi o producţie proprie anul acesta, un documentar sau mai bine spus un medalion despre Amza Pellea. Vor fi interviuri pe care le-am luat celor care l-au cunoscut şi au avut norocul să lucreze alături de el.

Mihai Dragomir,
coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Mihai Dragomir a precizat că cinematograful din Râşnov va primi numele lui Amza Pellea, notează Mediafax. A doua temă a festivalului se referă la muzica anilor 1960. „Ne-am legat de această temă pentru că anul acesta mulţi dintre muzicienii mari ai lumii ar fi împlinit sau împlinesc 70 de ani, iar anii ’60 reprezintă o mină de aur pentru noi şi pentru festivalul nostru”, a mai subliniat Mihai Dragomir.

50 de ani de la asasinare

Împlinirea a 50 de ani de la asasinarea unuia dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, John F. Kennedy, reprezintă a treia temă principală a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov. „Pe 22 noiembrie împlinindu-se 50 de ani de la asasinarea lui, nu ne interesează foarte mult asasinarea în sine, mai mult vrem să punem accent pe viaţa lui, pe cât de mult a influenţat istoria şi în continuare ne influenţează istoria“, spune Mihai Dragomir.

O temă istorică

„A patra temă, cea mai importantă temă, se referă la anul 1968. Anul 1968 reprezintă «Primăvara de la Praga, dar înseamnă şi revoltele din Franţa, din mai ’68, înseamnă atitudinea lui Ceauşescu în acel an, înseamnă revoltele din Statele Unite, războiul din Vietnam, asasinarea lui Bobby Kennedy, a lui Martin Luther King şi lista continuă. (…) În acest context, avem plăcerea ca, alături de noi, ca în fiecare ediţie, să se afle Centrul Ceh, împreună cu Ambasada Cehiei”, a mai spus Dragomir.

În ceea ce priveşte personalitatea lui John F. Kennedy, în timpul festivalului va fi lansată cartea „Enigmele unui erou” a jurnalistului şi comentatorului politic american Chris Matthews, a cărei prefaţă este scrisă de fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România Mark Gitenstein.

Este vorba de o carte de 512 pagini, l-am rugat pe excelenţa sa Mark Gitenstein să ne scrie o prefaţă, ceea ce a şi făcut, el fiind şi membru al partidului democrat, aducând în această componentă şi o rememorare a zilelor respective ale asasinării preşedintelui Kennedy şi autorul este Chris Matthews, din 2002 este gazda unei emisiuni produsă de NBC, membru democrat şi al administraţiei Carter.

Sorin Mîndruţescu,
directorul general al Oracle şi preşedintele Camerei Americane de Comerţ

În ceea ce priveşte cea de-a patra temă a festivalului – anul 1968, când a avut loc şi „Primăvara de la Praga”, consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka le-a mulţumit organizatorilor evenimentului pentru că aceasta a fost inclusă în program.

El a precizat că „Primăvara de la Praga” a fost unul dintre „momentele cheie în istoria Cehiei, fiind printre cele mai frumoase momente, pentru că a adus foarte multă speranţă şi unitate în rândul populaţiei, dar a reprezentat şi unul dintre cele mai tragice evenimente, pentru că multe persoane şi-au pierdut viaţa în acele zile”, a completat Pavel Kobližka.

Potrivit lui Pavel Kobližka, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, va participa la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, unde va avea şi o conferinţă la Şcoala de Vară privind „Primăvara de la Praga”.

La conferinţa de presă au participat consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka, Nicolae Pepene, directorul Cetăţii Râşnov, Irina Margareta Nistor, critic de film, Sorin Mîndruţescu, membru al echipei de organizare, şi Mihai Dragomir, coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

Foto credit: Cinemagia, Alfred Eisenstaedt Wikipedia

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.

04
/10
/17

Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu și cel mai bun actor sau Camera d’Or sunt printre cele mai importante distincții acordate de Festivalul de la Cannes iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi difuzate în premieră în România la cea de-a 8-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, între 13 și 22 octombrie

03
/10
/17

Cea de-a 6-a ediție a festivalului documentarului românesc, București Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, și a ales câștigătorii competiției din acest an. Marele premiu a fost câștigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi și alți demoni“.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!

28
/09
/17

„Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, a fost selectat în competiţia Russian Open Documentary Film Festival „Artdocfest” 2017, care va avea loc la Moscova în perioada 6 - 12 decembrie. Producţia românească va concura cu şase documentare în festivalul din Rusia, care a fost fondat în 2007.

28
/09
/17

Leonardo DiCaprio și Martin Scorsese vor colabora din nou într-un film biografic despre viața fostului președinte al SUA Theodore Roosevel. DiCaprio îl va interpreta pe Roosevelt, a cărui președinție (1901-1909) a fost un element cheie în conservarea spațiilor naturale și faunei sălbatice prin promovarea de parcuri naționale.

27
/09
/17

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.

26
/09
/17

Filmul „Tulip Fever / Febra Lalelelor” urmăreşte povestea unui artist, Jan Van Loos (Dane DeHaan), care se îndrăgoseşte de o tânără măritată, Sophia Sandvoort (Alicia Vikander), când i se comandă pictarea portretului ei în timpul Tulip maniei din Amsterdamul secolului al XVII-lea. „Tulip Fever / Febra Lalelelor”, distribuit de Forum Film România, rulează în cinematografele din toată ţara.

25
/09
/17

Regizorul Martin Scorsese va preda un curs pe internet ce va fi dedicat artelor cinematografice. Inițiativa reprezintă prima incursiune a renumitului cineast american în domeniul cursurilor difuzate online. Cineastul american, câștigător al unui premiu Oscar, va debuta în calitate de profesor de arte cinematografice la începutul anului 2018 prin intermediul unui curs online difuzat de platforma educațională MasterClass.