VIDEO JFK şi Amza Pellea, printre temele Festivalului de Film Istoric de la Râşnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-jfk-si-amza-pellea-printre-temele-festivalului-de-film-istoric-de-la-rasnov/

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va aborda, la cea de-a V-a ediţie, care va avea loc între 2 şi 11 august, patru teme – Anul 1968, J.F. Kennedy, Legendele muzicii şi Amza Pellea. Cele patru teme vor fi completate de o serie de conferinţe susţinute de personalităţi din lumea artistică şi academică.

Astfel, în timpul festivalului sunt programate peste 40 de proiecţii de film, expoziţii, un târg de carte, dar şi lansări de volume. Totodată, la festival va avea loc avanpremiera documentarului „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, o producţie a Libra Film.

Festival și școală de vară

De asemenea, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov cuprinde Şcoala de Vară „Astra”, organizată pentru studenţi şi masteranzi. Potrivit organizatorilor, printre lectorii confirmaţi la eveniment se află Tudor Caranfil, Adrian Cioroianu, Theodor Paleologu, Sergiu Celac, Sever Voinescu, Liviu Tofan şi Mihai Răzvan Ungureanu.

Citiţi şi: ARHIVĂ Amza Pellea: „Radu Beligan m-a luat la Teatrul de Comedie“

Pe de altă parte, festivalul cuprinde o serie de evenimente speciale, printre care concertul susţinut de Mircea Baniciu Band, Mike Godoroja & Blue Spirit, cu spectacolul „Hippie cu diamante”, şi Cvartetul de contrabasişti, cu recitalul „De la Bach la Beatles & Metallica”.

Printre evenimentele programate în festival se numără şi concertul European Contemporary Orchestra, care cuprinde 33 de muzicieni din ansambluri din Franţa, Belgia, România şi Italia.

Festivalul, în fiecare an, se concentrează pe câteva teme pe care le ia şi le desface pe mai multe felii. O să încep cu o temă cu legătură naţională, care ne este foarte dragă, este vorba de Amza Pellea. Sunt 30 de ani de când Amza Pellea ne-a părăsit şi de aceea o să avem o zi dedicată lui Amza Pellea, pe 4 august, o zi în care vom avea proiecţii cu trei dintre cele mai importante filme în care a jucat Amza. O să o avem alături de noi pe Oana Pellea, care va susţine în cadrul Şcolii de Vară o prelegere despre Amza şi festivalul va avea şi o producţie proprie anul acesta, un documentar sau mai bine spus un medalion despre Amza Pellea. Vor fi interviuri pe care le-am luat celor care l-au cunoscut şi au avut norocul să lucreze alături de el.

Mihai Dragomir,
coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov

Mihai Dragomir a precizat că cinematograful din Râşnov va primi numele lui Amza Pellea, notează Mediafax. A doua temă a festivalului se referă la muzica anilor 1960. „Ne-am legat de această temă pentru că anul acesta mulţi dintre muzicienii mari ai lumii ar fi împlinit sau împlinesc 70 de ani, iar anii ’60 reprezintă o mină de aur pentru noi şi pentru festivalul nostru”, a mai subliniat Mihai Dragomir.

50 de ani de la asasinare

Împlinirea a 50 de ani de la asasinarea unuia dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani, John F. Kennedy, reprezintă a treia temă principală a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov. „Pe 22 noiembrie împlinindu-se 50 de ani de la asasinarea lui, nu ne interesează foarte mult asasinarea în sine, mai mult vrem să punem accent pe viaţa lui, pe cât de mult a influenţat istoria şi în continuare ne influenţează istoria“, spune Mihai Dragomir.

O temă istorică

„A patra temă, cea mai importantă temă, se referă la anul 1968. Anul 1968 reprezintă «Primăvara de la Praga, dar înseamnă şi revoltele din Franţa, din mai ’68, înseamnă atitudinea lui Ceauşescu în acel an, înseamnă revoltele din Statele Unite, războiul din Vietnam, asasinarea lui Bobby Kennedy, a lui Martin Luther King şi lista continuă. (…) În acest context, avem plăcerea ca, alături de noi, ca în fiecare ediţie, să se afle Centrul Ceh, împreună cu Ambasada Cehiei”, a mai spus Dragomir.

În ceea ce priveşte personalitatea lui John F. Kennedy, în timpul festivalului va fi lansată cartea „Enigmele unui erou” a jurnalistului şi comentatorului politic american Chris Matthews, a cărei prefaţă este scrisă de fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România Mark Gitenstein.

Este vorba de o carte de 512 pagini, l-am rugat pe excelenţa sa Mark Gitenstein să ne scrie o prefaţă, ceea ce a şi făcut, el fiind şi membru al partidului democrat, aducând în această componentă şi o rememorare a zilelor respective ale asasinării preşedintelui Kennedy şi autorul este Chris Matthews, din 2002 este gazda unei emisiuni produsă de NBC, membru democrat şi al administraţiei Carter.

Sorin Mîndruţescu,
directorul general al Oracle şi preşedintele Camerei Americane de Comerţ

În ceea ce priveşte cea de-a patra temă a festivalului – anul 1968, când a avut loc şi „Primăvara de la Praga”, consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka le-a mulţumit organizatorilor evenimentului pentru că aceasta a fost inclusă în program.

El a precizat că „Primăvara de la Praga” a fost unul dintre „momentele cheie în istoria Cehiei, fiind printre cele mai frumoase momente, pentru că a adus foarte multă speranţă şi unitate în rândul populaţiei, dar a reprezentat şi unul dintre cele mai tragice evenimente, pentru că multe persoane şi-au pierdut viaţa în acele zile”, a completat Pavel Kobližka.

Potrivit lui Pavel Kobližka, ambasadorul Republicii Cehe în România, Jiří Šitler, va participa la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, unde va avea şi o conferinţă la Şcoala de Vară privind „Primăvara de la Praga”.

La conferinţa de presă au participat consilierul la Ambasada Republicii Cehe în România Pavel Kobližka, Nicolae Pepene, directorul Cetăţii Râşnov, Irina Margareta Nistor, critic de film, Sorin Mîndruţescu, membru al echipei de organizare, şi Mihai Dragomir, coordonator centru resurse al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

Foto credit: Cinemagia, Alfred Eisenstaedt Wikipedia

11
/07
/17

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

10
/07
/17

Vara aceasta este una plină de aventuri pentru copii şi adolescenţi. Dacă luni, 3 iulie, ei au “ridicat ancora” goeletei Speranţa şi au pornit în lumea largă urmărind serialul “Toate pânzele sus!” (de luni până joi de la ora 20.00), din 8 iulie, la sfârşit de săptămână, aventura continuă cu “Cireşarii”.

10
/07
/17

"Breaking News", în regia Iuliei Rugină, a primit mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean (aflată la primul rol într-un lung-metraj), la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. "Breaking News" va intra în cinematografele din România pe 29 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

10
/07
/17

Actrița Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onorați cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini și Alan Rickman.

09
/07
/17

Cea de-a doua ediție a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, și-a desemnat aseară, 8 iulie, câștigătorii celor patru secțiuni de competiție: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar.

09
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Deşi este de o artificialitate pe alocuri stridentă şi mizează pe un simbolism (vizual şi narativ) destul de simplificator, ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, are capacitatea să emoţioneze, prin lecţia de demnitate şi solidaritate oferită de povestea pictorului avangardist Wladyslaw Strzeminski.

07
/07
/17

Cinematograful în aer liber - CineParK din Herăstrău va fi redeschis astăzi (7 iulie). Timp de cinci weekenduri, bucureștenii vor avea la dispoziție un program ce va include aproximativ 30 de filme de referință, aparținând tuturor genurilor cinematografice. Accesul publicului este gratuit.

06
/07
/17

"O dată în viață ești obligat să te zbați pentru o șansă la nemurire. Dacă nu o faci, trăiești degeaba" - Sylvester Stallone. Actorul născut în 1946, la New York, împlinește astăzi 71 de ani. Stallone s-a lăsat de facultate ca să devină actor, dar rolurile s-au lăsat așteptate. A obținut câteva roluri în piese de „teatru de avangardă” și a apărut chiar și într-un film semi-erotic. Pentru a se întreține, a lucrat ca ajutor de bucătar, vânzător de pește și ușier la un cinematograf. În anii ’80 a devenise unul din „cel mai bine plătiți actori din istorie”.

05
/07
/17

La sfârșitul săptămânii trecute, Juriul BIFF 2017 a anunțat câștigătorii ediției. Marele premiu al Festivalului a fost acordat regizorului rus Kantemir Balagov pentru filmul Closeness (Rusia, 2017). Filmul a fost premiat în acest an și la Cannes Film Festival, fiind distins cu premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard.

04
/07
/17

Divan Film Festival, unicul festival din România dedicat filmului și artei culinare balcanice, revine anul acesta cu cea de-a VIII-a ediție, care va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj.

04
/07
/17

Mult așteptatul blockbuster “Spider-Man Homecoming” / “Omul - Păianjen: Întoarcerea acasă” se lansează pe marile ecrane din România vineri, 7 iulie 2017. Producția Marvel Studios realizată de Columbia Pictures îi are drept protagoniști pe Tom Holland, Michael Keaton și Robert Downey Jr., în regia lui Jon Watts.

04
/07
/17

 „Sunt tenace, încăpăţânată, entuziastă, impulsivă, sunt, în fine, o femeie. O femeie care a ştiut să câştige succesul şi a cărei viaţă poate fi redusă la trei cuvinte: muncă, dragoste şi fantezie” – Gina Lollobrigida. Fermecătoarea divă a cinematografiei italiene împlineşte, astăzi, 91 de ani.

03
/07
/17

Unul dintre cele mai îndrăznețe seriale ale anului, „Will”, o dramă neconvențională care urmărește povestea celei mai faimoase personalități din lume, William Shakespeare, va avea premiera în România, pe 13 iulie, de la ora 22.00, la postul de televiziune TNT.