Kantemir Balagov, laureatul celei de-a XIII-a editii a BIFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/kantemir-balagov-laureatul-celei-de-a-xiii-a-editii-a-biff-2017/

La sfârşitul săptămânii trecute, Juriul BIFF 2017 a anunţat câştigătorii ediţiei. Marele premiu al Festivalului a fost acordat regizorului rus Kantemir Balagov pentru filmul Closeness (Rusia, 2017). Filmul a fost premiat în acest an şi la Cannes Film Festival, fiind distins cu premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2017

Festivitatea a inclus 5 categorii de premii: premiul juriului de critică, premiul pentru scenariu oferit de Dacin Sara, premiul pentru regie oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru scurtmetraj românesc și marele premiu al juriului pentru cel mai bun film, premiu oferit de asemenea de ICR.

Premiul pentru scurtmetraj românesc s-a acordat în premieră în cadrul Festivalului, ca o declarație de recunoaștere și susținere a cinematografiei românești.

Categoriile de premii acordate și laureații fiecăreia includ nume precum:

Premiul juriului de critici – Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franța 2017) în regia lui Fellipe Barbosa, premiat și la Cannes anul acesta cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution. Premiul a fost oferit de membrii juriului de critici: Giulia Dobre – antropolog vizual la Radio România, și Ionuț Mareș – jurnalist și critic de film și totodată selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara și al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecționerul Festivalului.

Premiul pentru scenariu, oferit de Dacin Sara – Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov după un scenariu de Kantemir Balagov și Anton Yarush; filmul a fost recent premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu distincția FIPRESCI Prize, în cadrul selecției Un Certain Regard. Premiul a fost prezentat de doamna Irina Margareta Nistor, membru al Juriului, și de Carla Vulpiani, de asemenea membră a Juriului, și primit în numele scenaristului de doamna Ruxandra Cernat din partea Centrului cultural rus.

Premiul pentru regie, oferit de Institutul Cultural Român – Wulu (Franța/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 – Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului. Motivația premierii a fost oferită de Brontis Jodorowsky, actor chilian, director de teatru la Paris și membru al Juriului, iar premiul a fost prezentat de doamna Viorela Radoi, Director Executiv al Asociației ROMSLOT – Asociația organizatorilor de sloturi din România. Daouda Coulibaly a transmis spectatorilor și juriului mulțumiri pentru apreciere și pentru premiu prin intermediul unui mesaj video. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecționerul Festivalului.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc – Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță. Premiul a fost prezentat de Dr. Ionuț Leahu, Director General Doctor Leahu Dental Clinics, și de Dan Draghicescu, Directorul Creativ al BIFF 2017 și producător de film la Chainsaw Europe și Pink Stripe Group. Juriul secțiunii de scurtmetraje a fost format din Catrinel Dănăiață, regizor de film, Enrico Vannucci, consultant de programe la Festivalul Bienal de la Veneția, și Dan Drăghicescu. Premiul a fost primit de doamna Mariana Liurcă, producătorul filmului.

Marele premiu al Juriului pentru cel mai bun film, oferit de Institutul Cultural Român – Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov. Premiul a fost prezentat de domnul Luc Beiso, Director General Credit Agricole, și înmânat doamnei Ruxandra Cernat din cadrul Centrului cultural rus. Kantemir Balagov a mulțumit Juriului și spectatorilor pentru aprecieri prin intermediul unui mesaj video.

Premiul onorific pentru scurtmetraj din partea Universității Hyperion – a fost acordat Kristinei Cepraga, actriță și regizor de film, pentru scurtmetrajul Tamara Echelon. Premiul a fost oferit de doamna  Alexandra Apostol, purtător de cuvânt al Universității Hyperion.

Gala de închidere a Festivalului a prilejuit proiecția filmului The Road to Mandalay, o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar din 2016 în regia lui Midi Z, distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneția, Toronto, Bruxelles.

PESTE 40 DE ORE DE ARTĂ CINEMATOGRAFICĂ:

Sinopsisul BIFF 2017 arată cam așa: Vanessa Redgrave, juriu internațional, invitați din lumea cinematografică, conferințe de presă, proiecții în aer liber, peste 40 de ore de filme lungi și scurte proiectate în două cinematografe de artă recunoscute în circuitul european, totul pentru publicul bucureștean cu care am împărtășit pasiunea și emoțiile cinematografice. Aceasta a fost formula Festivalului International de Film București 2017, încheiat aseară în nota elegantă a șampaniei, cum îi stă bine unei Gale a laureaților. – Dan Drăghicescu, directorul creativ al BIFF 2017.

Foto: Kantemir Balagov – facebook

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.