VIDEO Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett s-a vândut cu 1,5 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-manuscrisul-romanului-de-debut-al-scriitorului-samuel-beckett-s-a-vandut-cu-15-milioane-de-dolari/

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat „Murphy”, a fost vândut cu aproape un milion de lire sterline (1,5 milioane dolari) la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Manuscrisul romanului de debut al scriitorului Samuel Beckett, intitulat „Murphy”, a fost vândut cu aproape un milion de lire sterline (1,5 milioane dolari) la o licitaţie organizată miercuri, la Londra, de casa Sotheby’s, respectând previziunile specialiştilor.

Manuscrisul, care conţine numeroase note şi diferă în anumite pasaje de versiunea finală care a fost publicată în 1938, a fost achiziţionat de Universitatea Reading din Marea Britanie.

962.500 de lire sterline

Universitatea a plătit 962.500 de lire sterline pentru manuscrisul scris de Samuel Beckett, care era estimat între 800.000 de lire sterline şi 1,2 milioane de lire sterline, informează Reuters.

Potrivit reprezentanţilor casei organizatoare, manuscrisul este foarte important, întrucât reflectă cu mare acurateţe procesul de creaţie al unuia dintre cei mai mari scriitori din secolul al XX-lea, notează Mediafax.

Un manuscris din șase schițe

Textul manuscrisului „Murphy”, conceput între august 1935 şi iunie 1936, la Dublin şi la Londra, este cuprins în şase caiete de schiţe şi reprezintă cheia de boltă a acestei licitaţii, consacrată istoriei şi literaturii engleze.

Manuscrisul conţine şi câteva desene făcute de autor bunului său prieten scriitorul irlandez James Joyce şi actorului de comedie Charlie Chaplin, ambii având o influenţă importantă asupra operei lui Beckett.

Manuscrisul este cu atât mai important cu cât, spre sfârşitul vieţii sale, Samuel Beckett a spus că „Murphy” era un element-cheie în procesul de înţelegere a operei sale, la fel ca piesele sale de teatru „Aşteptându-l pe Godot” şi „Happy Days” şi romanul său „Molloy”.

Povestea unui infirmier

„Murphy” este considerat cel mai comic text dintre operele lui Samuel Beckett. Personajul central, un infirmier într-un azil psihiatric care dă numele romanului, încearcă să îşi găsească liniştea refugiindu-se în „mica lume” a spiritului.

Născut în 1906, la Dublin, Samuel Beckett a trăit cea mai mare parte a vieţii la Paris, a scris în franceză şi în engleză şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1969.

Scriitorul a murit în 1989.

Foto credit: Wikipedia

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

06
/10
/17

Ca în fiecare an, lansările de carte vor reprezenta şi în cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru un important centru de greutate al întregului complex de manifestări culturale care se vor derula în Bucureşti între 20 şi 30 octombrie.

05
/10
/17

„A existat o altă viaţă pe care aş fi avut-o, dar o am pe aceasta...” - Kazuo Ishiguro. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an este Kazuo Ishiguro ''pentru romanul său cu puternic impact emoţional''. Premiul se acordă anual de către Academia Suedeză operei unui autor care a produs "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistă", conform formulării lui Alfred Nobel.

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

24
/09
/17

Filip Florian se numără printre finaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, ediţia 2017, cu romanul „Zilele regelui” (Polirom, 2008, 2012, 2013, disponibil şi în ediţie digitală).

21
/09
/17

Editura Nemira lansează un nou roman scris de Iulian Tănase – Melciclopedia, o carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic. Povestea este însoțită de ilustrațiile lui Mircea Pop.

17
/09
/17

Duminică, 17 septembrie, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009, Herta Müller, va participa la o întâlnire cu cititorii din Londra, organizată la celebra British Library de Universitatea din Swansea, în parteneriat cu Institutul Goethe, Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada Germaniei la Londra.

17
/09
/17

Volumul „Ce este populismul?”, semnat de Jan-Werner Müller, a apărut în această săptămână în colecţia „Opus. Ştiinţe politice” a Editurii Polirom, în traducerea Irinei-Mariana Borţoi.

16
/09
/17

Duminică, pe 24 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, Emil Brumaru prezintă conferința „Infernul feminin și îngerii lui Brumaru”.

14
/09
/17

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, "4321", este una dintre cele șase cărți finaliste ale ediției din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câștigătorul acestui premiu va fi anunțat pe 17 octombrie la Londra și va primi suma de 50.000 de lire sterline.

12
/09
/17

Romanul „Mary” (traducere din limba suedeză de Elena-Maria Morogan) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction, în anul 2017.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.