VIDEO Matei Vişniec îşi va întâlni astăzi admiratorii la ICR Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-matei-visniec-isi-va-intalni-astazi-admiratorii-la-icr-londra/

Prozatorul, poetul şi dramaturgul Matei Vişniec va intra în dialog cu admiratorii săi londonezi astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

Prozatorul, poetul şi dramaturgul Matei Vişniec va intra în dialog cu admiratorii săi londonezi astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra.

Întâlnirea va fi precedată de spectacolul „Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“, în regia lui Alexandru Nagy.

Un poet cu cu piese de teatru

Numărându-se printre cei mai de seamă scriitori români contemporani, cu o vastă operă, tradusă în zeci de limbi, Matei Vişniec trăieşte în prezent la Paris, unde s-a stabilit în 1987, potrivit Institutului Cultural Român din Londra. Poet subtil şi romancier de o rafinată complexitate, acesta este apreciat mai ales pentru piesele sale de teatru, jucate cu succes peste tot în lume, notează Mediafax.

În anul 2009, Matei Vişniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa (SACD) pentru întreaga sa activitate, iar în România i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.

Povestea unor femei din lumi diferite

„Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“ explorează relaţia dintre o americancă, psiholog cu înalte studii, şi o femeie din Balcani, victima unui viol suferit în timpul conflictului balcanic de la începutul anilor ’90: două femei provenind din două lumi (aparent) diferite, unite, însă de o suferinţă adâncă, provocată de ororile războiului.

Abordând tema suferinţei umane şi a mântuirii şi examinând adevăruri universale folosind pretextul unor realităţi contemporane uşor identificabile, piesa s-a bucurat de un succes major pe multe din scenele mari ale lumii.

„Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“, în regia lui Alexandru Nagy, le are în distribuţie pe Anna Burkholder şi Lavinia Simina, iar spectacolul va fi jucat în limba engleză. Viziunea regizorală cu care abordează piesa „Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia“ este inspirată de activitatea regizorului la East 15 Acting School din Londra.

Foto credit: Matei Visniec (Facebook)

27
/02
/20

Fragmente esențiale dintr-o carte-monument „Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower (profesor de istorie la Columbia University).

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

21
/02
/20

Marketingul face întâlnirea/interacțiunea dintre artiști și public posibilă. Este esențial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate. Volumul combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență. Printre ei: Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărșăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ștefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Țepuș, Tamara Susoi, Maria Sârbu și Simion Buia.

16
/02
/20

Pe 12 februarie s-au împlinit 126 de ani de la nașterea uneia dintre scriitoarele cele mai cunoscute ale României interbelice. Purtând un pseudonim pe care l-a dezagreat dar care a consacrat-o, Otilia Cazimir a fost o feministă a vremii ei, dar și iubita discretă a unui alt mare poet.

09
/02
/20

În „Fata cu Leica” (Editura Art, 2019), Helena Janeczek spune extraordinara poveste a fotografei Gerda Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front și partenera legendarului Robert Capa. O carte de neratat!

09
/02
/20

Născut pe 9 februarie 1940, la Cape Town, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2003), împlinește astăzi 80 de ani. Cartea pe care v-o propunem este primul său roman, „Ținuturi în crepuscul” (Editura Humanitas Fiction).

06
/02
/20

Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

05
/02
/20

Pentru că februarie este luna iubirii (veți constata atât pe 14 februarie, cât și pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).