VIDEO Maxim Quartet va cânta în deschiderea Festivalului „Săptămânile Europene“ de la Passau
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-maxim-quartet-va-canta-in-deschiderea-festivalului-saptamanile-europene-de-la-passau/

Passau se transformă în fiecare vară, pentru o lună de zile, în scena muzicală a Europei, graţie Festivalului „Săptămânile Europene“ – Passau („Festspiele Europäische Wochen“).

Un articol de Andrada Văsii|25 iunie 2013

Passau se transformă în fiecare vară, pentru o lună de zile, în scena muzicală a Europei, graţie uneia dintre cele mai longevive manifestări de pe continent dedicate muzicii: Festivalul „Săptămânile Europene“ – Passau („Festspiele Europäische Wochen“).

Ediţia cu numărul 61 – desfăşurată în acest an între 28 iunie şi 28 iulie – înseamnă un moment cu totul special pentru România: chiar în seara deschiderii festivalului, pe scena amplasată în faţa Primăriei Passau, va evolua Maxim Quartet.

Patru muzicieni și un repertoriu variat

Unic în plan european prin asocierea inedită de instrumente, Maxim Quartet – constituit în anul 2011– reuneşte patru muzicieni români cu o frumoasă şi bogată carieră individuală în ţară şi străinătate: pian – Horia Maxim, flaut – Mihaela Anica, contrabas – Săndel Smărăndescu şi… acordeon – Fernando Mihalache.

În cadrul recitalului, Maxim Quartet va interpreta patru lucrări cunoscute şi îndrăgite de publicul larg, într-o formulă deosebită, adaptată sonorităţii cvartetului şi implicit modernizată pe gustul tinerilor melomani: „Toccata“ de Paul Constantinescu, „Andante“ de Tiberiu Olah, „Tango“ de Igor Stravinski şi „Dansul Orelor“ de Amilcare Ponchielli. Participarea Maxim Quartet la festival este posibilă graţie susţinerii acordate de Institutul Cultural Român şi de Asociaţia Romano-Austriacă.

Un moment special

Repertoriul recitalului susţinut de Maxim Quartet ilustrează tema ediţiei din acest an a festivalului: „Între orizonturi“ – o întâlnire a stilurilor muzicale din vestul şi estul Europei. Accentul este pus pe elementele tradiţionale, stilizate muzical, din folclorul fiecărei ţări participante în parte, dar şi pe combinaţii între muzică tradiţională şi jazz, tango etc. Momentul propus de Maxim Quartet este inclus în secţiunea festivalului sugestiv intitulată: „Muzica pentru toţi“.

Un eveniment în trei țări

Evenimentele cuprinse în cadrul Festivalului „Săptămânile Europene“ – Passau se desfăşoară atât în oraşul-gazdă, cât şi în Austria şi Cehia, cele trei ţări susţinând împreună evenimentul, această cooperare fiind în sine un frumos exemplu de practică europeană în domeniul cultural.

Printre artiştii şi ansamblurile importante care  vor participa la festival în acest an se numără: orchestre precum Filarmonica din München sau Wiener Akademie, violonceliştii Mischa Maisky şi David Geringas, violonista Midori Gotō, clarinetista Sabine Meyer ş.a.

În această toamnă vă veţi reîntâlni cu Maxim Quartet în cadrul Festivalului Enescu, când ansamblul va prezenta primul său turneu naţional, sugestiv intitulat Classic Remix: partituri celebre, semnate de mari compozitori clasici şi contemporani, reorchestrate într-o sonoritate modernă.

Foto credit: Maxim Quartet

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.