VIDEO O copie restaurată a primului film regizat de Orson Welles, cu trei ani înainte de „Citizen Kane“, va fi prezentată la un festival italian
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-copie-restaurata-a-primului-film-regizat-de-orson-welles-cu-trei-ani-inainte-de-citizen-kane-va-fi-prezentata-la-un-festival-italian/

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul ,,Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Un articol de Andrada Văsii|15 august 2013

Un film regizat de cineastul Orson Welles, cu trei ani înainte de filmul „Citizen Kane” cu care a devenit celebru pe plan mondial, a fost descoperit în Italia, unde a fost restaurat, şi va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival de film din Italia.

Istoricii au crezut multă vreme că toate imaginile filmate pentru pelicula „Too Much Johnson”, un film pe care Orson Welles (foto sus) l-a turnat la sfârşitul anilor 1930 pe când avea vârsta de 20 de ani, au fost distruse într-un incendiu.

Însă acel film, o peliculă cu nitraţi, o comedie mută al cărei scenariu a fost scris tot de Orson Welles, a fost descoperit într-un depozit din Pordenone, în Italia, şi a atras atenţia unor arhivişti în decembrie 2012.

La 75 de ani după ce a fost realizat, acest film în care rolul principal este jucat de Joseph Cotten, va fi proiectat la ediţia din acest an a unui festival destinat filmelor mute din Pordenone – Le Giornate del Cinema Muto – pe 9 octombrie. Experţii italieni în cinematografie au colaborat cu reprezentanţii de la Fundaţia Naţională pentru Conservarea Filmelor pentru a restaura această peliculă. Filmul va fi proiectat ulterior, după o săptămână, la Rochester, în statul american New York.

George Orson Welles (1915- 1985) a fost un regizor de film şi teatru, actor, scenarist, distribuitor şi producător american. Considerat un copil minune, a studiat mai multe discipline din industria de divertisment şi a ajuns apoi să exceleze în cele mai multe dintre ele.

Un film sursă de inspiraţie

A devenit faimos pe plan naţional după emisiunea radiofonică din 30 octombrie 1938, în care a lecturat romanul „Războiul lumilor”, H. G. Wells, provocând panică printre auditori.

Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941 „Cetăţeanul Kane”, care a fost nominalizat în 1942 la Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor. Orson Welles s-a remarcat şi ca actor, în special cu rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul omonim.

Ulterior, stilul său regizoral, dar şi jocul său actoricesc, au exercitat o influenţă majoră asupra cinematografiei mondiale din anii 1950-1970, în special asupra lui Stanley Kubrick, notează Mediafax.

Artist precoce şi polimorf, ţinând cu orice preţ la independenţa sa artistică, pasionat de trabucuri, tauromahie şi magie, Orson Welles a revenit în mod constant pe parcursul carierei sale la teatru şi la literatură, la marile texte clasice („Othello”, „Don Quijote”), dar şi la cele contemporane („Procesul”). Sfidând cu regularitate sistemul de producţie din cinematografia americană şi întreţinându-şi propria legendă, prin efecte spectaculoase şi enigmatice, cineastul american şi-a lăsat multe filme neterminate.

Foto credit: Cinemagia

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.