VIDEO „O violonistă excepțională“ (The Guardian), Alissa Margulis urcă pe scena Festivalului „Enescu“ sub bagheta dirijorului român Cristian Lupeş
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-o-violonista-exceptionala-the-guardian-alissa-margulis-urca-pe-scena-festivalului-enescu-sub-bagheta-dirijorului-roman-cristian-lupes/

Apreciată pentru stilul său ,,expresiv şi puternic emoţional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta ,,concertul Nr. 2 pentru vioară şi orchestră” de Béla Bartók.

Un articol de Andrada Văsii|14 august 2013

Apreciată pentru stilul său „expresiv și puternic emoțional”, violonista Alissa Margulis va urca pe scena Ateneului Român pe 14 septembrie, de la ora 17.00, pentru a interpreta „concertul Nr. 2 pentru vioară și orchestră” de Béla Bartók, una dintre cele mai dificile, dar și cele mai frumoase partituri compuse vreodată.

Alissa Margulis, care a concertat în cele mai prestigioase instituții din lume – Palais des Beaux Arts din Burxelles, Vienna Musikverein și Saint Petersburg Philharmonic Hall – va concerta la București alături de Orchestre National d’Île-de-France, sub bagheta lui Cristian Lupeș.

Unul dintre cei mai apreciați dirijori ai generației sale, Cristian Lupeș s-a perfecționat ca dirijor la Universität fur Musik und Darstelle Kunst Wien, cu profesorii Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer.

De asemenea, a urmat un stagiu ca dirijor asistent al maestrului  Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin). Lupeș a debutat în străinătate la pupitrul Filarmonicii Berna din Elveția.

Concertul va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări, în transmisie live la cinema, o premieră în istoria Festivalului. Bilete sunt disponibile aici.

London Philarmonic Orchestra pe scena din București

De la ora 19.30, pe scena Sălii Mari a Palatului, Festivalul  „George Enescu” aduce publicului una dintre cele mai iubite orchestre din lume: London Philharmonic Orchestra. Alături de Corul Academic Radio (cu Dan Mihai Goia la pupitru), celebra orchestră va fi dirijată de Vladimir Jurowski, absolvent al Conservatorului de la Moscova și un dirijor subtil, care prețuiește emoția.

Aclamat pentru interpretările sale din Stravinsky, Vladimir Jurowski este cunoscut și pentru colaborarea cu frumoasa pianistă Helene Grimaud, de asemenea una dintre prezențele constante în ultimele ediții ale Festivalului. Publicul va putea asculta Simfonia a III-a a maestrului George Enescu, în interpretarea magistrală a London Philharmonic Orchestra.

Cu fiecare ediție, Festivalul „George Enescu” își propune să aducă în lumină noi interpretări ale lucrărilor singurului compozitor român care a intrat în patrimoniul universal sub marca unora dintre cele mai mari orchestre ale lumii.

Acest concert va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, în sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex. Bilete sunt disponisbile aici.

Un regal de muzică clasică

Un regal de Mozart puteți asculta la Ateneul Român, de la 22.30, în interpretarea lui Chiristian Zacharias, pianist și dirijor îndrăgit de publicul român și  prezent cu regularitate în edițiile Festivalului.

Biletele în sala de spectacol sunt epuizate, însă puteți urmări interpretarea în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex. Biletele sunt disponibile aici.

De asemenea, publicul se va putea bucura de un concert cu intrarea liberă: Altengerb Trio Wien va interpreta lucrări de Şostakovici, Enescu și Ravel la Sala Mică a Palatului, de la ora 11.00, în cadrul seriei Muzica Secolului XXI/Enescu și contemporanii săi.

O lună de fenomene muzicale

A mai rămas mai puțin de o lună până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul „George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară.

Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Festivalul „George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

Info:

Pentru programul complet accesaţi site-ul Festivalului.

Foto credit: Alissa Margulis (Site)

03
/04
/17

După luni de incertitudine și controverse, Bob Dylan a primit în cele din urmă, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu academicieni suedezi. Dylan este primul cântăreț care se alătură panteonului de personalități glorificate de Academia suedeză din 1901.

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.