VIDEO Orchestra de Cameră Radio la final de stagiune: concert eveniment cu „Patimile după Matei“, de Bach
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-orchestra-de-camera-radio-la-final-de-stagiune-concert-eveniment-cu-patimile-dupa-matei-de-bach/

După o stagiune care a însemnat artişti invitaţi din ţară şi străinătate şi un repertoriu variat, Orchestra de Cameră Radio îşi încheie stagiunea 2012-2013.

Un articol de Andrada Văsii|5 iunie 2013

După o stagiune care a însemnat artişti invitaţi din ţară şi străinătate şi un repertoriu variat, Orchestra de Cameră Radio îşi încheie stagiunea 2012-2013.

Şi cum pentru un astfel de moment nu putea fi aleasă decât o lucrare deosebită ce pune în valoare virtuozitatea ansamblului, miercuri, 12 iunie (de la ora 19.00) veţi asculta „Patimile după Matei“, creaţie a marelui Johann Sebastian Bach. Considerată drept o capodoperă a muzicii sacre, bazată fiind pe pasaje din Evanghelia lui Matei, lucrarea depăşeşte epoca, mulţi critici afirmând că putem „presimţi“ stilul pe care avea să îl dezvolte Wagner în compoziţiile sale.

Un dirijor celebru 

Întregul concert se va desfăşura sub bagheta dirijorului britanic Neil Thompson, muzician care s-a aflat la pupitrul unor orchestre celebre din Marea Britanie, ca London Symphony Orchestra, London Philharmonia, BBC Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, dar a condus şi alte ansambluri prestigioase din întreaga lume.

De peste 20 de ani colaborează cu formaţiile muzicale Radio România: Orchestra de Cameră, Orchestra Naţională şi Corul Academic. A studiat la Royal Academy of Music şi la Royal College of Music (Londra), fiind cel mai tânăr dirijor care a coordonat catedra de specialitate a celei de-a doua prestigioase instituţii.

Cinci artişti lirici sunt invitaţi să dea viaţă lucrării lui Bach: soprana Adela Zaharia – care face în prezent parte din colectivul Operei Comice din Berlin, mezzosoprana Mihaela Ișpan– solistă a Operei Naţionale Bucureşti, tenorul Tony Bardon – solist al celor două instituţii lirice din Cluj-Napoca (Opera Maghiară şi Opera Naţională Română), tenorul Tiberius Simu– cu o bogată carieră în România şi peste hotare şi basul Marius Boloș – solist colaborator al Operei Naţionale Bucureşti.

Evenimentul se va desfăşura cu participarea Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Info:

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

01
/04
/17

Autismul e tratat de statul român la fel ca orice altă problemă reală – cu superficialitate. Nu sunt bani pentru multe, dar mai ales pentru așa ceva. Și nu sunt nici oameni, profesori, pedagogi, terapeuți, specialiști pregătiți să ajute copiii care se nasc cu autism sau care dezvoltă acest sindrom mai târziu să se integreze în societate și chiar să le fie mai bine.

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.