VIDEO Peste 100 de candidaţi din 30 de ţări s-au înscris la Concursul Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-peste-100-de-candidati-din-30-de-tari-s-au-inscris-la-concursul-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera-eveniment-al-operei-nationale-bucuresti/

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinătate.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

La jumătatea lunii iunie, la Opera Naţională Bucureşti (ONB) se vor aduna cele mai bune şi tinere voci din ţară şi străinatate.  

În perioada 13-16 iunie 2013, la ONB se vor desfăşura fazele finale ale celei dintâi ediţii a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, competiţie la care s-au înscris peste 100 de candidaţi din 30 de ţări. Gala laureaţilor va avea loc în data de 16 iunie, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, concurenţii fiind acompaniaţi de orchestra ONB, dirijată de Iurie Florea.

Cu peste 100 de competitori din zeci de ţări, juriul fazei preliminare, format din dirijori români, solişti, maeştri ai scenei lirice, maeştri acompaniatori, manageri de teatre lirice şi muzicologi, a decis ca 46 de candidaţi (25 de participanţi străini şi 21 de participanţi români) să se prezinte în cea dintâi etapă a concursului, care va avea loc în data de 13 iunie, începând cu ora 11.00. Vârstele participanţilor sunt cuprinse între 19 – 33 de ani.

Participanţi din străinătate

Thampi Sherin Susan (Statele Unite ale Americii); Wang Lan (China); De Sousa Oliveira Cristiana Sofia (Portugalia); Dladla Sunnyboy Vincent  (Africa de Sud); Zoi Maria  (Grecia); Doroteeva Doroteya, Geneva Iliana, Mihaylov Vesselin Emilov,  Zhekova Maria Vesselinova (Bulgaria); Hwasuk Che (Korea); Tretjakova Jekaterina  (Lituania); Marcelina Beucher, Motkowicz Lukasz Wojciech (Polonia); Potemkina Klavdiya, Ten Ilona (Kyrgyzstan); Burdenko Margarita, Dudin Andrei, Garaeva Polina, Fayruzova Albina,  Leonidova Ksenia,  Shcheglova Olga, Zimina Natalia (Rusia); Botnarciuc Alexei, Maimescu Iurie, Tanasiiciuc Natalia (Rep. Moldova).

Participanţi din România

Aghenie Alexandru, Anuşca Veronica, Baianţ Irina, Catană Vladimir, Dumitru Octavian Andrei, Grigoraş Cristina, Hotea Augustin, Ionescu Irina, Jinga Maria, Mitu Ioana, Mustaţă Cătălin, Negrea Sorana, Ormenişan Florin, Pipelea Ioana, Pleşca Andrei Adrian, Pop Daniel Ionuţ, Surdu Iulia, Tărniceru Alexandra, Ţoropoc Cătălin, Vlad Gheorghe, Zetea Iustinian.

Se oferă premii substanţiale (care totalizează peste 12.000 de Euro), contracte de înregistrări şi de spectacole şi oportunităţi de a interpreta roluri principale în spectacole ale Operei Naţionale Bucureşti. Premiul special va fi oferit de marele tenor Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa.

Juriu emblematic

Concursul va fi jurizat de către personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale. Printre aceştia se numără solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari: Marcello Giordani (Italia), cu o carieră strălucită la Metropolitan Opera din New York, Brenda Hurley (Elveţia) – Directorul Studioului Internaţional de Operă din Zürich, Maria Moţ (Marea Britanie) – Manager artistic la agenţia londoneză Intermusica,  Olga Kapanina (Rusia) – directorul Departamentului de Operă de la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg, Pål Christian Moe (Germania) – Director de Casting la Opera de Stat din München.

Li se alătură Yury Schwartzkopf (Rusia) – Director General al Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg şi prim-adjunct al Directorului Teatrului de Operă Mariinsky din Sankt Petersburg, Mihai Cosma (România) – Manager de proiect şi Consilier artistic al Directorului General al Operei Naţionale Bucureşti şi Răzvan Ioan Dincă (România) – Preşedintele Competiţiei, Director General al Operei Naţionale Bucureşti

Info:

Publicul are acces liber la toate etapele concursului (etapa I -13 iunie, începând cu ora 11.00; semifinala -14 iunie, de la ora 11.00 şi finala – 15 iunie, ora 19.00), în vreme ce intrarea la Gala laureaţilor se va face pe bază de bilet (biletele pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a instituţiei şi online, pe http://tickets.operanb.ro/).

Pentru detalii privind desfăşurarea concursului, premiile oferite şi juriul, vă rugăm să consultaţi http://onb.operanb.ro/ro/concurs şi pagina de Facebook  Grand Prix de l’Opera de Bucarest.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.