VIDEO Pianistul de jazz George Duke a murit la vârsta de 67 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-pianistul-de-jazz-george-duke-a-murit-la-varsta-de-67-de-ani/

Pianistul de jazz şi producătorul muzical George Duke, cunoscut ca pionier al jazzului fusion şi pentru colaborările sale cu rockerul Frank Zappa, a murit la vârsta de 67 de ani, a anunţat agentul de presă al artistului.

Un articol de Andrada Văsii|7 august 2013

Pianistul de jazz şi producătorul muzical George Duke, cunoscut ca pionier al jazzului fusion şi pentru colaborările sale cu rockerul Frank Zappa, a murit la vârsta de 67 de ani, a anunţat agentul de presă al artistului.

George Duke, care a murit luni seară, la Los Angeles, suferea de leucemie limfoidă cronică, a precizat agentul său de presă.

Duke, care s-a născut în San Rafael, California, a avut primul contact cu jazzul la vârsta de patru ani, atunci când mama lui l-a dus la un concert al celebrului pianist Duke Ellington. A început lecţiile de pian, în mod oficial, la vârsta de şapte ani.

Muzicianul american, renumit pentru abilitatea lui deosebită de a combina armonios sintetizatoarele şi jazzul fusion cu alte stiluri muzicale, precum rock şi funk, şi-a început cariera la mijlocul anilor 1960, după ce s-a alăturat orchestrei clubului de jazz Half Note din San Francisco, care era condusă de celebrul Al Jarreau.

Printre primele discuri fusion

A devenit cunoscut pe plan internaţional cu albumul „The Jean-Luc Ponty Experience with The George Duke Trio” din 1969, considerat unul dintre primele discuri de jazz fusion apărute pe piaţă, care combină jazzul cu vioara electrică a virtuozului francez Jean-Luc Ponty.

Albumele sale „Faces in Reflection”, „The Aura Will Prevail” şi „Liberated Fantasies”, toate lansate în anii 1970, sunt astăzi considerate albume clasice ale stilului jazz-funk.

În acea perioadă, George Duke a colaborat la mai multe albume cu Frank Zappa în calitate de membru al grupului Mothers of Invention.

Muzica sa a depăşit graniţele jazzului, intrând în sfera altor stiluri, precum R&B şi pop, şi a colaborat cu trompetistul Miles Davis, cântăreţul pop Barry Manilov, cântăreţul R&B Smokey Robinson şi cântăreţul country Lyle Lovett.

George Duke a avut şi o piesă pop de mare succes în 1981, intitulată „Sweet Baby”, o colaborare cu basistul Stanley Clarke. George Duke a fost recompensat cu premii Grammy în calitate de producător muzical al discurilor lansate de cântăreaţa de jazz Dianne Reeves în 2000 şi în 2001, notează Mediafax.

Ultimul dintre cele 40 de albume ale muzicianului american, „DreamWeaver”, a fost lansat în luna iulie.

Foto credit: George Duke (Facebook)

18
/08
/21

Toate operele prezentate la Sala Palatului, la ediția din 2021 a Festivalul Internațional George Enescu, vor fi atât în premieră în România, cât și în format multimedia, cu participarea unor artiști și orchestre renumite, precum și a cunoscutelor regizoare Carmen Lidia Vidu și Nona Ciobanu. Una dintre opere, compusă de faimosul tenor, compozitor și dirijor Jose Cura – Te Deum –, este o premieră mondială și este dedicată aniversării celei de-a 25-a ediții a Festivalului Enescu.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

17
/08
/21

Opera comică “Elixirul Dragostei”, de Gaetano Donizetti, se va juca în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care are loc, în perioada 20-22 august, la Târgu Mureș. Programat pe 22 august, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a orchestrei și corului Operei din Brașov, soliști: tenorul Ștefan von Korch, soprana Katalin Kolcsár și baritonul Adrian Mărcan.

17
/08
/21

Festivalul Internațional George Enescu invită publicul și organizațiile de orice fel – publice sau private – să ia o pauză de 5 minute de la ritmurile cotidiene, pe 19 august, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, pentru a-l onora fără cuvinte mari, ci cu ceea ce Maestrul a iubit mai mult – muzica – și în felul în care el și-a trăit viața – cu modestie și cu generozitate pentru semeni.

16
/08
/21

Barcelona Flamenco Ballet va susține două reprezentații suplimentare ale spectacolului „Flacăra Nopții” în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în condițiile în care Kibbutz Contemporary Dance Company nu va mai fi prezentă fizic la Sibiu, la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS, ci cu un spectacol transmis online.

16
/08
/21

Lumea jazzului s-a îmbogățit cu încă o ediție Sibiu Jazz Festival. Timp de trei zile(13-15 august) publicul a putut experimenta un veritabil jazz happening, un amestec sui generis de stiluri consacrate acestui gen muzical. Formațiile cuprinse în line up au recompus pe scenă farmecul jazului profund legat de entuziasmul creației muzicale.

10
/08
/21

Continuând o tradiție a relațiilor de excelență, Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” devine, începând de anul acesta, partener în România al Filarmonicii de la Chișinău, colaborare care, pe lângă obiectivele artistice, vizează campania de strângere de fonduri pentru reconstrucția centrului cultural basarabean, parțial distrus de un incendiu în luna septembrie, 2020.

06
/08
/21

Duminică, 15 august 2021, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu invită publicul la Concertul Extrordinar „Ave Maria”. Evenimentul faimosului cor îi are ca invitați speciali pe copiii din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, fondat și coordonat de Zoli TOTH și se va desfășura în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61).

06
/08
/21

Începând de vineri, 6 august 2021, până duminică, Festivalul SoNoRo Musikland poposește în orașul Brașov, unde vor avea loc trei concerte, organizate în parteneriat cu Filarmonica Brașov. Concertele vor avea loc în Sala Patria (sâmbătă, 7 august), dar și în aer liber, în Piața Brassaï (vineri, 6 august) și Piața Sf. Ioan (duminică, 8 august).