VIDEO Premieră la Festivalul Enescu: actorul Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-premiera-la-festivalul-enescu-actorul-victor-rebengiuc-in-cea-mai-pasionala-poveste-muzicala-de-dragoste/

Victor Rebengiuc urcă pe scena Sălii Mari a Palatului pentru o nouă provocare: povesteşte o tumultoasă iubire dintr-o legendă a Danemarcei medievale, într-una dintre lucrările de avangardă ale muzicii clasice, cantata „Gurre-Lieder “.

Un articol de Andrada Văsii|15 iulie 2013

Victor Rebengiuc urcă pe scena Sălii Mari a Palatului pentru o nouă provocare: povesteşte o tumultoasă iubire dintr-o legendă a Danemarcei medievale, într-una dintre lucrările de avangardă ale muzicii clasice, cantata „Gurre-Lieder “, de Arnold Schönberg.

Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori români. A lucrat cu toți regizorii legendă ai României, de la Liviu Ciulei, la Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Andrei Șerban și Silviu Purcărete. Coleg de generație și de scenă cu Amza Pellea, Gina Patrichi, George Constantin, a jucat în sute de spectacole de teatru.

Cu un rol memorabil în filmul „Pădurea spânzuraţilor“ (1964), Victor Rebengiuc s-a aruncat cu aceeași forță peste mai bine de 40 de ani spre un rol principal care i-a adus numeroase premii, în filmul „Medalia de onoare“ (2009), regizat de Călin Peter Netzer și unde l-a avut partener de platou pe Ion Iliescu.

Premieră pentru România

Este pentru prima dată când publicul din România poate vedea „Gurre-Lieder“, într-o interpretare spectaculoasă: Festivalul Internațional George Enescu aduce împreună pe scena Sălii Palatului artişti români – pe actorul Victor Rebengiuc, Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ – şi pe unii dintre cei mai importanţi solişti internaționali ai momentului – Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer.

Totul sub bagheta cunoscutului dirijor francez Betrand de Billy, care conduce Orchestra Simfonică Radio Viena şi face parte din board-ul Academiei Europene de Teatru Muzical. Dirijorul Corului va fi românul Iosif Ion Prunner, căruia în 1997 maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii.

Un narator cu o voce inconfundabilă

Victor Rebengiuc îşi va folosi vocea inconfundabilă, în postura de narator, pentru a spune povestea unei legături primejdioase: iubirea damnată dintre regele danez Waldemar şi amanta sa, Tove – ucisă, în cele din urmă, de regină.

Iubesc toate genurile de muzică clasică, începând de la preclasici şi până aproape de contemporaneitate şi am devenit un exclusivist, adică ascult numai muzică simfonică

Victor Rebengiuc,
în cartea ˜„Omul și actorul“

O lucrare celebră

„O cantată care l-ar face invidios şi pe Sfântul Valentin’’, cum o descrie presa străină, „Gurre-Lieder“ a stârnit controverse la premiera dina nul 1913, căci vienezul Arnold Schönberg (1874-1951) – în perioada sa de început fan Wagner, Brahms şi Mahler, pe care l-a şi cunoscut  – îmbină cu îndrăzneală în această creaţie infuenţe romantice, de secol XIX și moderne. „Gurre-Lieder“ dezvăluie inclusiv pasiunea lui Schönberg pentru Beethoven, primul compozitor care a avut curajul să adauge vocea umană în structura unei simfonii.

Arnold Schönberg a compus „Gurre-Lieder“ pornind de la varianta tradusă în limba germană a poemului danez omonim, de Jens Peter Jacobsen. Se spune că personajele au la bază conducători reali din Danemarca anilor 1500, chiar dacă povestea celor doi amanţi a intrat în legendă, devenind unul dintre miturile-marcă ale Danemarcei, alături de „Cântecul Nibelungilor“.

Info:

Actorul Marcel Iureș nu a mai putut fi parte a acestui proiect, aflându-se sub contract, la filmări, în Statele Unite ale Americii. Cartea „Omul și actorul”este scrisă de către Simona Chițan și Mihaela Michailov și a fost publicată la Editura Humanitas.

Foto credit: TNB, spectacolul „Toți fiii mei”, Festivalul George Enescu (Facebook)

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.