VIDEO „Puzzle“: o telenovelă mediocră şi plină de clişee
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-puzzle-o-telenovela-mediocra-si-plina-de-clisee/

Filmul „Puzzle“, regizat de Andrei Zincă, conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii Adrian Titieni, Ioana Pavelescu sau Dan Nuţu

Un articol de Ionuţ Mareş|26 mai 2013

CRONICĂ DE FILM După un început de an în forţă, cu „Rocker“, „Domestic“, „Poziţia copilului“ sau „Killing Time“, seria filmelor româneşti demne de luat în seamă pare să fi intrat într-o perioadă de amorţeală. Pe acest fundal de apatie, şi-a făcut apariţia în cinematografe „Puzzle“, în regia lui Andrei Zincă, promovat ca ultimul film în care joacă Şerban Ionescu şi ca revenire a lui Dan Nuţu pe marile ecrane, după o lipsă de peste 30 de ani.

Cu o distribuţie din care mai fac parte Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache sau Vladimir Găitan, „Puzzle“ se dovedeşte o simplă telenovelă de aproape două ore, ajunsă – cine ştie cum şi de ce – prin cinematografe.

Ridicolul unei scene de amor

Un executor judecătoresc de vârstă mijlocie (Adrian Titieni) are o căsnicie în impas cu soţia sa (Cătălina Mustaţă). Soţia, medic psiholog, oferă consultaţii unei femei (Ioana Pavelescu), ce îi poveşte de dragostea sa din tinereţea bruxelleză pentru un viitor scriitor (Dan Nuţu).

Personajul Ioanei Pavelescu, instructoare de aerobic pentru persoane de vârsta a treia, are o relaţie nu foarte grozavă cu fiica sa sculptoriţă (Tünde Skovrán).

Artista, care lucrează semi-dezbrăcată într-un garaj întunecat, are probleme cu un iubit dependent de droguri şi, pentru a-l ajuta şi a face rost de bani, îl ademeneşte pe executorul judecătoresc de care ziceam la început.

Presat la serviciu de şefi (Şerban Ionescu şi Vladimir Găitan) să-l scoată ilegal din frumoasa şi vechea sa casă pe un scriitor orb (cel interpretat de Dan Nuţu), de care are grijă o femeie (Rodica Mandache), executorul lui Titieni se îndrăgosteşte între timp de voluptoasa sculptoriţă, cu care ajunge şi în pat, într-o scenă antologabilă prin ridicol.

Acest „puzzle“ telenovelistic mediocru şi plin de clişee, ale cărui fire se vor legate şi rezolvate melodramatic în final, este opera scenariştilor Adrian Lustig şi Andrei Zincă, după o piesă de teatru de Mario Diament. Însă chiar şi un asemenea amestec ar fi putut rezulta într-un film suportabil, dacă ar fi avut un regizor cu oarecare simţ cinematografic sau, măcar, vizual.

Plictiseală cu tentă onirică

Cu un trecut de autor de telenovele în America de Sud şi seriale necunoscute în Statele Unite, Andrei Zincă oferă un film simplist, fără umbre, nuanţe sau tensiune.

Un lungmetraj în care personajele sunt extrem-schematice, replicile – iremediabil false, anoste şi lipsite de viaţă, muzica – bombastică şi supărătoare pe alocuri, iar montajul dialogurilor urmează formula banală şi inexpresivă câmp-contracâmp (asezonată cu ralantiuri nejustificate, scurte reconstituiri „de epocă“, momente presupus onirice şi chiar secvenţe din filmul „Rătăcire“ (1978), de Alexandru Tatos, unde Dan Nuţu şi Ioana Pavelescu, tineri şi frumoşi, formau un cuplu).

De fapt, întreaga construcţie a scenelor nu oferă decât o aglomerare de lucruri comune şi previzibile, plictisitoare pentru orice iubitor de cinema autentic.

„Puzzle“ nu doar că nu reuşeşte să transmită nicio emoţie sau idee stimulatoare (în ciuda intenţiilor declarate ale regizorului), dar conţine scăpări amatoriceşti şi alunecări într-un ridicol care, involuntar, pot stârni râsul şi un sentiment de stânjeneală în rândul unor spectatori pentru ceea ce au fost nevoiţi să joace actorii (de altfel, nume importante ale teatrului şi filmului de la noi, care nu reuşesc să salveze însă ansamblul).

Poate că este nevoie de o alternativă la realismul noului cinema românesc, care a început totuşi să se diversifice substanţial („Poziţia copilului“ este cea mai bună şi recentă dovadă) sau de producţii medii, comerciale sau nu, dar oneste. Însă un film precum „Puzzle“ nu se încadrează în niciuna din cele două opţiuni, urmând cel mai probabil să fie uitat şi pierdut în seria peliculelor româneşti de duzină ale ultimilor ani, finanţate totuşi generos de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

INFO

Puzzle
Regia: Andrei Zincă
Distribuţie: Adrian Titieni, Cătălina Mustaţă, Tünde Skovrán, Ioana Pavelescu, Rodica Mandache, Vladimir Găitan, Dan Nuţu

Rating: ●○○○○

Foto: puzzlefilm.ro

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.

06
/10
/17

Începând de astăzi, Les Films de Cannes à Bucarest anunță programul complet și punerea în vânzare a biletelor pentru ediția a 8-a a celui mai așteptat festival al toamnei. Majoritatea filmelor prezentate anul acesta în selecția oficială a festivalului de la Cannes dar și titluri selectate în secțiunile paralele, vor fi proiectate în premieră în România, între 13 și 22 octombrie, în patru locații din București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinemateca Eforie.

06
/10
/17

Pentru cel de-al 12-lea an consecutiv, Goethe-Intitut aducela București ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfășura între 3 și 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de șapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 15 dintre cele mai noi producții germane.

05
/10
/17

Cel mai așteptat thriller SF al anului se lansează săptămâna aceasta pe marile ecrane, spre bucuria fanilor din toată lumea. Continuare a filmului omonim din 1982, care a revoluționat cinematografia, „Blade Runner 2049” va rula, de vineri, 6 octombrie 2017, și în România. Lansarea are loc simultan și în SUA, astfel încât românii sunt printre primii care văd producția Sony Pictures la cinema.

05
/10
/17

Cunoscuta actriţă şi prezentatoare a emisiunii ,,Vorbeşte lumea” de la Pro Tv, Adela Popescu a ales să-i facă o surpriză băieţelului său atunci când a accepat să îşi împrumute vocea unui personaj animat, devenind astfel adorabila Fluttershy din mult-aşteptatul ,,My Little Pony: Filmul”, care din 13 octombrie îşi va întâmpina fanii de pe marile ecrane din toată ţara.

04
/10
/17

Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu și cel mai bun actor sau Camera d’Or sunt printre cele mai importante distincții acordate de Festivalul de la Cannes iar filmele recompensate cu acestea în 2017 vor fi difuzate în premieră în România la cea de-a 8-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, între 13 și 22 octombrie

03
/10
/17

Cea de-a 6-a ediție a festivalului documentarului românesc, București Docuart Fest, s-a încheiat duminică, 1 octombrie, și a ales câștigătorii competiției din acest an. Marele premiu a fost câștigat de filmul lui Șerban Georgescu, “Varză, cartofi și alți demoni“.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

28
/09
/17

Icoană absolută, Brigitte Bardot continuă să dezlănţuie pasiuni. Cu părul ei despletit, picioarele goale, hainele minimaliste, mimica bosumflată, atitudinile ei neglijente, latura sălbatică, sinceritatea, natura ei rebelă şi sexualitatea neînfrânată, Bardot a schimbat radical imaginea femeii. BB împlinește, astăzi, 83 de ani!

28
/09
/17

„Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, a fost selectat în competiţia Russian Open Documentary Film Festival „Artdocfest” 2017, care va avea loc la Moscova în perioada 6 - 12 decembrie. Producţia românească va concura cu şase documentare în festivalul din Rusia, care a fost fondat în 2007.

28
/09
/17

Leonardo DiCaprio și Martin Scorsese vor colabora din nou într-un film biografic despre viața fostului președinte al SUA Theodore Roosevel. DiCaprio îl va interpreta pe Roosevelt, a cărui președinție (1901-1909) a fost un element cheie în conservarea spațiilor naturale și faunei sălbatice prin promovarea de parcuri naționale.

27
/09
/17

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.