VIDEO Regizorul Istvan Szabo, invitat de onoare la „Anonimul“: „Chipul unui actor este energia unui film“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-regizorul-istvan-szabo-invitat-de-onoare-la-anonimul-chipul-unui-actor-este-energia-unui-film/

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind ,,chipurile” şi semnăturile filmelor.

Un articol de Andrada Văsii|12 august 2013

Regizorul Istvan Szabo, care este invitatul de onoare al Festivalului de Film Anonimul, a vorbit, în cadrul unui masterclass, despre rolul esenţial pe care îl au actorii, ei fiind „chipurile” şi semnăturile filmelor, explicând că el nu face decât „să le asigure condiţiile să se manifeste“.

De altfel, şi la primirea trofeului Anonimul X, în deschiderea festivalului, Istvan Szabo a mulţumit „chipurilor“ din filmele sale. Regizorul a dat ca exemplu filme esenţiale create de energia unor mari actori: „Copilăria lui Ivan” de Andrei Tarkovski şi „Cetăţeanul Kane” de Orson Welles.

De asemenea, Istvan Szabo a abordat subiectul modelului feminin în cinematografie, în funcţie de istoria mondială, trecând de la Marlene Dietrich şi până la Marilyn Monroe şi Jane Fonda.

Energia unui film constă în emoţiile şi chipul unui actor. Tot ce trebuie să faci este să le asiguri ce au nevoie să le facă munca mai bună.

Istvan Szabo,
regizor

În aceste condiţii, Istvan Szabo a spus că procesul de casting este unul decisiv pentru un film. „Castingul este aşa cum cuvintele sunt pentru un scriitor şi aşa cum vopseaua este pentru un pictor. Dacă ai castingul, ai filmul”, a spus veteranul regizor, adăugând: „Dacă acest casting este ratat, poţi să ai scenariul scris de Shakespeare. S-a sfârşit!“.

Un regizor trebuie să tacă

„Treaba ta e să taci şi să îi laşi pe oameni. Să le laşi spaţiu de lucru“, a adăugat el, mărturisind că nu este un fan al discuţiilor multe pe platou. „Cuvintele importante sunt «de la stânga la dreapta, mai încet, mai repede» şi cel mai important este «mulţumesc». Dacă actorii nu aud asta, înseamnă că trebuie să mai tragă o dublă“, a mărturisit Istvan Szabo.

Întrebat dacă, de-a lungul timpului, a simţit presiunea politică, acesta a răspuns: „Ai sau nu ai o părere despre lume. Despre asta e vorba. Ce cred politicienii este o altă chestiune“, notează Mediafax.

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mefisto/ Mephisto” (1981), „Colonelul Redl/ Colonel Redl” (1984) şi „Hanussen” (1988).

Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus” (1991), „Sunshine” (1999) şi „Julia/ Being Julia” (2004). Cel mai recent film al său, „Uşa/ The Door”, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul, anul trecut.

Sâmbătă, spectatorii din Sfântu Gheorghe au putut vedea „Mefisto/ Mephisto”, pentru care Istvan Szabo a primit un premiu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, în 1981.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul se desfăşoară între 9 şi 18 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, şi este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi Televiziunii Române – coproducător.

Foto credit: Anonimul IFF (Facebook)

31
/07
/23

Cea de-a doua ediție a SUNSCREEN Film & Arts Festival va avea loc la Constanța, între 17 și 20 august 2023. Inițiat anul trecut de organizatorii celui mai mare eveniment de film din țară – TIFF, festivalul își propune să aducă în fața publicului de la malul mării cele mai noi și apreciate filme românești și internaționale, concerte și invitați speciali.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.