VIDEO Soprana Katerina Tretiakova, marea câştigătoare a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-soprana-katerina-tretiakova-lituania-marea-castigatoare-a-concursului-international-de-canto-le-grand-prix-de-lopera/

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“.

Un articol de Andrada Văsii|17 iunie 2013

În perioada 13-16 iunie la Opera Naţională Bucureşti (ONB) s-a desfăşurat cea dintâi ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera“, eveniment extraordinar al teatrului liric care a reunit cele mai promiţătoare voci din zeci de ţări.

Duminică, 16 iunie, începând cu ora 19.30, în Sala Mare a Operei Naționale București a avut loc ceremonia de decernare a premiilor și concertul laureaților, acompaniaţi de orchestra teatrului, dirijată de maestrul Iurie Florea.

Un concert surpriză

Surpriza serii şi totodată unul dintre cele mai emoţionante momente a fost interpretarea ariei „Vesti la giubba“ din opera „Pagliacci“ (Ruggero Leoncavallo) de către tenorul italian Marcello Giordani, cu o carieră strălucită la „Metropolitan Opera“ din New York, invitat în calitate de membru al juriului, oferind în plus acest minunat cadou publicului bucureştean. 

Juriul competiţiei, format din solişti, manageri de teatre lirice, directori de casting şi impresari de talie internaţională,  a hotărât acordarea următoarelor premii:

Premiul I în valoare de 6000 Euro, Katerina Tretiakova (Lituania).

Premiul al II-lea în valoare de 3000 Euro, Alexandra Tărniceru (România).

Premiul al III-lea: în valoare de 1500 Euro, Veronica Anuşca (România).

Premiul „Italia“ Premiul Special pentru interpretarea unei arii de Giuseppe Verdi, în valoare de 1000 Euro – acordat de către Ambasada Italiei la Bucureşti Augustin Hotea (România).

În plus, concursul a oferit participanților și posibilități de afirmare și dezvoltare în carieră, după cum urmează:

Un contract pentru roluri principale în stagiunea 2013/2014 a Operei Naționale Bucureşti, Sunnyboy Dladla (Africa de Sud).

Două contracte în Gale extraordinare la Opera Naţională Bucureşti: Polina Garaeva (Rusia), Irina Ionescu (România).

Premiul special oferit de Marcello Giordani, constând într-o bursă completă la un masterclass în Italia, susținut de domnia sa: Augustin Hotea (România), Iulia Surdu (România), Alexandra Tărniceru (România).

Două Premii speciale ale juriului, în valoare de 500 de euro fiecare, dintre care unul pentru cea mai bună performanță a unui interpret cu vârsta mai mică de  24 de ani: Daniel Pop (România), Natalia Tanasiiciuc (Republica Moldova).

O invitaţie pentru participarea la unul dintre proiectele muzicale ale Radio România Cultural (constând într-o înregistrare specială radiofonică): Irina Baianţ (România).

Premiul „Colla parte“  în valoare de 300 Euro, pentru tineri maeştri acompaniatori (cu vârsta sub 35 de ani),  acordat de Prof. Univ. Dr. Viorica Rădoi: Adina Cocargeanu (România).

Foto credit: Opera Națională București

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.