VIDEO TIFF vine la Bucureşti, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-tiff-vine-la-bucuresti-la-grand-cinema-digiplex-din-baneasa-shopping-city/

În perioada 11-17 iunie, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, publicul este invitat să urmărească, în cadrul TIFF Bucureşti, o selecţie de titluri din cele mai apreciate secţiuni ale ediţiei de la Cluj-Napoca.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

În perioada 11-17 iunie, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, publicul este invitat să urmărească, în cadrul TIFF București, o selecție de titluri din cele mai apreciate secțiuni ale ediției de la Cluj.

O experiență cinematografică inedită este oferită de „Blancanieves“/„Albă ca Zăpada“, în regia lui Pablo Berger, o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. „Blancanieves“ a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și a câștigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema – inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut.

Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obținut, totodată, Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună actriță (Macarena García), la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

Câștigătorul TIFF, la Bucureşti

Câștigătorul Trofeului Transilvania 2013 și al Premiului pentru imagine, „Corabia lui Tezeu“/„Ship of Theseus“, în regia lui Anand Gandhi, este un alt titlu ce va putea fi urmărit în cadrul TIFF București. Un film ambițios și complex, „Ship of Theseus“ este o meditație despre identitate, dreptate, frumusețe, moarte, prin intermediul a trei povești aparent disparate și a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr și un agent la bursă.

Elogiat de critici cu o unanimitate de invidiat și premiat cu Oscarul pentru documentar, „În căutarea lui Sugar Man“/„Searching for Sugar Man“, în regia lui Malik Bendjelloul, este povestea emoționantă a muzicianului Sixto Rodriguez, care a influențat, fără să știe, o generație întreagă, în anii 60. După acest film, muzica sa a fost redescoperită.

Atașant și surprinzător, „Prince Avalanche“ – filmat în secret, la cererea regizorului David Gordon Green – este povestea prieteniei dintre doi bărbați care își petrec vara împreună, departe de fete și petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Filmul a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul de la Berlin.

Un documentar cu puține cuvinte

Pe 17 iunie, de la ora 20.00, publicul va avea parte de o proiecție specială a documentarului „Samsara“ (r. Ron Fricke), în prezența Stefaniei Magidson, soția producătorului filmului și Președintele Fundației Blue Heron și a lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, „Samsara“ ne poartă spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii. Zgârcit cu dialogul şi textul descriptiv, documentarul încurajează interpretarea foarte personală a privitorului inspirat de imaginile şi muzica ce aduc laolaltă anticul şi modernul.

Info:

Lista completă de filme și programul proiecțiilor sunt disponibile pe site-ul tiff.ro și grandcinemadigiplex.ro.

Foto credit: TIFF-Samsara

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.