VIDEO Trei zile la Freedom Jazz in The City: Stelele jazzului cântă la Mărul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-trei-zile-la-freedom-jazz-in-the-city-stelele-ale-jazz-ului-canta-la-marul-de-aur/

Trio Barbera, Marius Mihalache şi Irina Sârbu deschid cea de-a treia ediţie a festivalului Freedom Jazz in The City, eveniment care va avea loc între 9 şi 11 mai, la restaurantul Mărul de Aur din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|2 mai 2013

Trio Barbera, Marius Mihalache și Irina Sârbu deschid cea de-a treia ediție a festivalului Freedom Jazz in The City, eveniment care va avea loc între 9 și 11 mai, la restaurantul Mărul de Aur din București.

După ce a dat proba de foc în arșița de la Vama Veche și s-a consacrat ca promotor al muzicii de calitate în București, Freedom Jazz propune trei seri de muzică bună, în care vor fi prezentate cele mai importante proiecte de jazz ale acestui an.  De la jazz, etno-jazz, samba şi până la bossa nova, blues, tango sau muzici din Bucureștiul interbelic, cea de-a treia ediție a festivalului pomite experimente acustice inedite, în proiecte consacrate, care au atins excelența, întrunind recunoașterea unanimă a criticii şi a publicului.

Debutul festivalului

Festivalul debutează în forță, pe 9 mai, cu Sorin Dragoș, urmat de Trio Barbera, pentru ca apoi etno-jazzul să-și ispitească audiența cu vigoarea filonului tradițional, înnobilată de cele mai îndrăznețe sunete ale muzicii contemporane. Ecouri de muzică populară amestecate în ritmuri discrete de jazz cu Irina Sârbu, ca cărei voce surprinde prin forţă, lejeritate şi bucurie de interpretare.

Tonalități incredibile capătă încă și mai multe înțelesuri în neliniştea ţambalului strunit cu virtuozitate de Marius Mihalache, care dă muzicii încă și mai multă culoare, ritm şi viaţă.

Eveniment special. Avangardist

Lounge original pe 10 mai, cu Loungerie II, o trupă avangardistă și experimentală, care vine cu improvizație de dub eclectic, până spre drone și industrial sau electro. Un experiment acustic inedit care nu poate fi ratat! Seara continuă cu Alex Man și Sorin Romanescu, urmați de o repriză în forță cu pianistul, compozitorul și muzicologul Mircea Tiberian, care va face demonstrații de virtuozitate în rafale variind de la clasic la avangardist, de la jazzul actual european, către filonul național tradițional. A cântat cu Larry Coryell, Tomasz Stanko sau Herb Robertson, dar şi cu Ed Shuller, Nicholas Simion sau Maurice de Martin.

La Șarpele Roz va veni în formula cu care a cucerit în ultimii ani publicul din România, acompaniat de vocea incredibilă a artistei de origine basarabeană Nadia Trohin, o solistă multipremiată în festivaluri de prestigiu românești și internaționale.

Recital de pian

Seara de 11 mai începe cu recitalul unui virtuoz al pianului și mare maestru al improvizației, Puiu Pascu, un muzician aplaudat pe scenele naționale și internaționale alături de nume mari ale jazzului autohton. Urmează un concert-eveniment al constănțeanului Harry Tavitian.

După un mini-turneu în Elveția și Franța, urmat de cateva succese notabile pe scenele bucureștene, incredibila voce a Mariei Răducanu va da contur unui proiect eclectic, prezentat în închiderea festivalului Freedom Jazz in The City, la Șarpele Roz.

Foto credit: captură video Irina Sârbu

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.