VIDEO Trompetistul şi compozitorul polonez Tomasz Stańko va concerta pe 4 iulie la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-trompetistul-si-compozitorul-polonez-tomasz-stanko-va-concerta-pe-4-iulie-la-bucuresti/

Trompetistul şi compozitorul polonez de jazz Tomasz Stańko va concerta, pe 4 iulie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, cu ocazia festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, anunţă Institutul Polonez.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Trompetistul şi compozitorul polonez de jazz Tomasz Stańko va concerta, pe 4 iulie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, cu ocazia festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, anunţă Institutul Polonez.

Astfel, la festivalul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More (3 – 7 iulie), Tomasz Stańko va prezenta cel mai recent album al său, „Wisława“, alături de David Virelles – pian, Ben Street – contrabas şi Gerald Cleaver – percuţie, notează Mediafax.

Albumul, înregistrat în iunie 2012, la New York, este inspirat de poezia Wisławei Szymborska, poetă şi eseistă poloneză, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 1996, care s-a stins din viaţă anul trecut. În 2009, la Opera din Cracovia, Stańko a făcut improvizaţie pe cele mai noi versuri ale poetei, citite de aceasta în cadrul uneia dintre ultimele sale întâlniri cu publicul. Unele poezii au devenit pentru Stańko sursă de inspiraţie pentru compoziţiile care se regăsesc pe disc.

Un artist de mare importanță

Tomasz Stańko este recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti de jazz polonezi, acesta având un impact semnificativ asupra dezvoltării şi realizărilor scenei de jazz poloneze. Tonul distinct, melancolia slavă şi atmosfera plăcută care definesc muzica sa sunt atuurile artei lui Stańko, sunetul trompetei sale devenind inconfundabil.

Artistul a înregistrat, până în prezent, aproximativ patruzeci de albume de autor şi a compus muzica pentru mai multe filme şi piese de teatru. A concertat în întreaga lume, interpretând şi înregistrând alături de Cecil Taylor, Jan Garbarek, Peter Warren, Stu Martin, Edward Vesal şi mulţi alţii. Tomasz Stańko este primul muzician care a obţinut Premiul European pentru Jazz (2003).

Foto credit: Tomasz Stańko (Facebook)

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).