VIDEO Trompetistul şi compozitorul polonez Tomasz Stańko va concerta pe 4 iulie la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-trompetistul-si-compozitorul-polonez-tomasz-stanko-va-concerta-pe-4-iulie-la-bucuresti/

Trompetistul şi compozitorul polonez de jazz Tomasz Stańko va concerta, pe 4 iulie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, cu ocazia festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, anunţă Institutul Polonez.

Un articol de Andrada Văsii|26 iunie 2013

Trompetistul şi compozitorul polonez de jazz Tomasz Stańko va concerta, pe 4 iulie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, cu ocazia festivalului ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More, anunţă Institutul Polonez.

Astfel, la festivalul ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More (3 – 7 iulie), Tomasz Stańko va prezenta cel mai recent album al său, „Wisława“, alături de David Virelles – pian, Ben Street – contrabas şi Gerald Cleaver – percuţie, notează Mediafax.

Albumul, înregistrat în iunie 2012, la New York, este inspirat de poezia Wisławei Szymborska, poetă şi eseistă poloneză, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 1996, care s-a stins din viaţă anul trecut. În 2009, la Opera din Cracovia, Stańko a făcut improvizaţie pe cele mai noi versuri ale poetei, citite de aceasta în cadrul uneia dintre ultimele sale întâlniri cu publicul. Unele poezii au devenit pentru Stańko sursă de inspiraţie pentru compoziţiile care se regăsesc pe disc.

Un artist de mare importanță

Tomasz Stańko este recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti de jazz polonezi, acesta având un impact semnificativ asupra dezvoltării şi realizărilor scenei de jazz poloneze. Tonul distinct, melancolia slavă şi atmosfera plăcută care definesc muzica sa sunt atuurile artei lui Stańko, sunetul trompetei sale devenind inconfundabil.

Artistul a înregistrat, până în prezent, aproximativ patruzeci de albume de autor şi a compus muzica pentru mai multe filme şi piese de teatru. A concertat în întreaga lume, interpretând şi înregistrând alături de Cecil Taylor, Jan Garbarek, Peter Warren, Stu Martin, Edward Vesal şi mulţi alţii. Tomasz Stańko este primul muzician care a obţinut Premiul European pentru Jazz (2003).

Foto credit: Tomasz Stańko (Facebook)

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.