VIDEO ,,Undeva la Palilula”, în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-undeva-la-palilula-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcarete – acolo îşi va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediţia de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

 ,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcărete – acolo își va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediția de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Palilula, ,,Infernul cu miros de Paradis și Paradisul mistuit de flăcările Infernului” după cum spune chiar Purcărete, este locul în care se desfașoară acțiunea filmului de debut al legendarului regizor de teatru.

După un scenariu scris de Silviu Purcărete, drama îi are în distribuţie pe Aron Dimeny, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Ofelia Popii, Ioana Crăciunescu şi Horațiu Mălăele. Protagonistul filmului, Serafim, interpretat de Aron Dimeny, este un proaspăt absolvent al Școlii de Medicină, care primeste repartiţie la spitalul din Palilula.

„Palilula este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat“.

Silviu Purcărete
regizor

Palilula, locul unde Serafim își trăieşte aventura, devine un personaj și încă unul dintre cele mai puternice ale dramei create de Purcărete, un personaj care își pune amprenta asupra vieților tuturor celor care trăiesc în acest loc.

Povestea unui oraș de provincie

Decorul filmului a fost construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10.000 mp din uzinele Republica. Devenit unul dintre cele mai costisitoare și ambițioase proiecte cinematografice ale ultimilor ani, ,,Undeva la Palilula” recreează atmosfera unui spital de provincie din anii ’60, dotat cu o curte interioară prin mijlocul căreia trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fost amenajate decoruri precum un lac, o livadă si un cimitir, toate în mărime naturală.

Spațiu al paradoxului, Palilula este locul care farmecă, dar invită și la melancolie. În Palilula bolnavii sunt perfect sănătoși și distracția lor preferată este să asiste la disecțiile de la morgă. La maternitate nu se naște nici un copil, în oraș nimeni nu muncește, iar evenimentele mai mult sau mai puțin importante sunt tratate la fel – cu usurință și bășcălie.

Aducând în film stilul care l-a consacrat în teatru, Silviu Purcărete a reușit să culeagă laurii la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, când ,,Undeva în Palilula” a fost filmul cel mai nominalizat – douăsprezece nominalizari și două premii Gopo au fost atribuite dramei semnate de Purcărete.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.