VIDEO UNESCO a înscris 19 situri pe lista patrimoniului mondial
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-unesco-a-inscris-19-situri-pe-lista-patrimoniului-mondial/

Un număr de 19 situri au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, cu ocazia celei de-a 37-a sesiuni a Comitetului acestei organizaţii.

Un articol de Andrada Văsii|29 iunie 2013

Un număr de 19 situri au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, cu ocazia celei de-a 37-a sesiuni a Comitetului acestei organizaţii. Sesiunea, întrunită în perioada 16-27 iunie, a avut loc în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, informează lemonde.fr.

Ca urmare, numărul siturilor protejate de UNESCO, considerate bunuri care trebuie să fie salvate şi protejate în integralitate pentru excepţionala valoare universală a lor, potrivit criteriilor acestei organizaţii create de ONU, a ajuns la 981.

Bunuri protejate

Aceste situri sunt repartizate în 759 de bunuri culturale, 193 de bunuri naturale şi 29 de bunuri mixte şi se află în 196 de state, semnatare ale Convenţiei din 1972, notează Mediafax.

Un număr de 14 bunuri culturale au fost incluse de UNESCO în acest an pe lista patrimoniului mondial: Bergpark Wilhelmshöhe (Germania), staţiunea balneară bască Red Bay (Canada), Peisajul cultural al orezăriilor în terase Hani Honghe (China), monumentele şi siturile istorice Kaesong (Republica Populară Democrată Coreea), oraşul portuar istoric Levuka (Fidji), forturile de pe colina Rajahstan (India), Palatul Golestan (Iran), Vilele şi grădinile familiei Medici din Toscana (Italia), Muntele Fuji, loc sacru şi sursă de inspiraţie artistică (Japonia), centrul istoric al oraşului Agadez (Niger), bisericile Tserkvas din lemn din regiunea Carpaţilor (Polonia şi Ucraina), Universitatea din Coimbra – Alta şi Sofia (Portugalia), situl arheologic AL Zubarah (Qatar) şi situl antic Chersonese Taurida (Ucraina).

Totodată, cinci bunuri naturale au fost incluse pe această listă: Rezervaţia biosferei El Pinacate şi marele deşert Altar (Mexic), Muntele Etna din Sicilia (Italia), canionul roşu Tianshan din provincia Xinjiang (China), ergul (complex de dune de nisip) din Namib (Namibia) şi Parcul naţional tadjik (Munţii Pamir din Tadjikistan).

Situri periclitate

Trei situri au beneficiat de o extensie: Muntele Kenya – Conservatorul de faună sălbatică din Lewa (Kenya), Bunul de patrimoniu mondial transfrontalier Maloti-Drackensberg (Lesotho-Africa de Sud) şi minele regale de sare Wieliczka şi Bochnia (Polonia). Atolul Rennell, una dintre insulele din Arhipelagul Solomon, şi şase situri siriene (oraşele străvechi Alep, Damasc şi Bosra, oraşul roman Palmira, citadela Crac des Chevaliers, fortăreaţa lui Saladin şi oraşele antice din nordul acesteia) au fost incluse pe lista siturilor periclitate. Fortăreaţa Bam (Iran), consolidată după cutremurul din 2004, a fost retrasă de pe lista siturilor periclitate.

România în Patrimoniul UNESCO

Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).

România apare şi în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţiii UNESCO, cu ceramica de Horezu, inclusă în 2012, ritualul căluşului, inclus în 2008 (după ce fusese propus în 2005), şi cu doina, inclusă în 2009.

Foto credit: David Holt, Wikipedia

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.