VIDEO Weekend la Castel cu „Albă ca Zăpada”, la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-weekend-la-castel-cu-alba-ca-zapada-la-tiff-2013/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca) le pregăteşte clujenilor şi invitaţilor săi câteva surprize, pe 1 şi 2 iunie, în apropierea Clujului.

Un articol de Andrada Văsii|17 aprilie 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca) le pregătește clujenilor și invitaților săi câteva surprize, pe 1 și 2 iunie, în apropierea Clujului, la Castelul Banffy de la Bonțida.

Tradiționalelor proiecții în aer liber, cu acompaniament live, li se adaugă anul acesta, în timpul zilei, alte câteva surprize: concerte, activități pentru copii, spectacole culinare.

Sâmbătă, 1 iunie, o sesiune de gustări și băuturi spaniole tradiționale – tapas, paella, tortilla, sangria și multe altele – și un concert de chitară spaniolă vor pregăti atmosfera pentru proiecția-eveniment de la 21.30, cu filmul mut ,,Blancanieves”. Iar duminică, 2 iunie, publicul va savura bucate ardeleneşti autentice, gătite după reţete vechi culese de echipa de bucătari „Niște țărani”.

O altă Albă ca Zăpada

Continuând trendul început de ,,The Artist”, filmul mut laureat cu Oscar în 2012, ,Blancanieves”/ ,,Albă ca Zăpada” (2012), în regia lui Pablo Berger, este o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX.

Acțiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, în anii 20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) și călătorește cu un grup de matadori pitici. În ciuda mașinațiunilor puse la cale de mama sa vitregă, sursa pasiunilor și tensiunilor distrugătoare din poveste – interpretată memorabil de Maribel Verdú (,,Labirintul lui Pan” și ,,Y tu mamá también”) –, Carmen calcă pe urmele tatălui ei și intră în arenă.

Inventiva reinterpretare andaluză a Albei ca Zăpada, semnată de Pablo Berger, este o scrisoare de dragoste pentru filmul mut european al anilor 20, ce combină liber umorul cu melodrama.

The Hollywood Reporter,

publicație

,,Blancanieves” a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și a câștigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema – inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obținut, totodată, Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună actriță (Macarena García), la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

Filme cu tradiție

Duminică, 2 iunie, de la 21.30, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă ,,Manasse” (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, într-o proiecție acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse pentru filme clasice și de avangardă.

,,Manasse” este o adaptare a unei piese de teatru scrisă de Ronetti Roman și devenită celebră după scandalul declanșat de interzicerea spectacolului de la Teatrul Național, în 1906, din rațiuni antisemite. Filmul, turnat parțial în orașul Fălticeni, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, nepoata lui Manasse Cohen. În distribuție, Romald Bulfinsky (Manasse), George Aurelian (Matei Frunză), Dorina Demetrescu (Lelia), Maria Ciucurescu (Ester), Iosef Kamen (Zelig Șor), Ion Constantiniu (Emil Horn), Alexandru Finți (Lazăr).

Info:

Biletele pentru evenimentele din programul Weekend la Castel se vor pune în vânzare online, pe www.biletmaster.ro, începând din 15 aprilie 2013.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).