Vijay Iyer Trio, cel mai bun grup de jazz al anului 2015, vine la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/vijay-iyer-trio-cel-mai-bun-grup-de-jazz-al-anului-2015-vine-la-bucuresti/

Pe 15 mai, de la ora 20.00, Teatrul Elisabeta găzduieşte concertul celui mai lăudat pianist de jazz al ultimilor ani, Vijay Iyer. 

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Evenimentul marchează debutul ediţiei cu numărul opt a Festivalului Culturii Indiene “Namaste India”, ce se va desfăşura în perioada 15 mai – 30 iunie.

Pianist-compozitor cu 20 de albume publicate, profesor permanent la Harvard, Vijay Iyer este „Artistul Anului 2015” și „Pianistul Anului 2014”, conform Downbeat, cel mai sever clasament de jazz din lume.

Iyer vine la București împreună cu Marcus Gilmore (percuție) si Stephan Crump (bass), formulă desemnată de Downbeat „cel mai bun grup de jazz al anului 2015”.

Cu Vijay Iyer la pian, trio-ul și-a câștigat renumele prin 2 albume:

HISTORICITY, nominalizat la Grammy pentru „Cel mai bun Album de Jazz Instrumental” și votat „Albumul de Jazz numărul 1” în 2009 de către ziarele New York Times, Los Angeles Times, Chicago Tribune şi Downbeat International Critics Poll

şi

ACCELERANDO, votat „Albumul de Jazz al anului 2012”, în cadrul a 3 sondaje diferite la care au participat sute de critici din toată lumea.

Cel mai recent album, BREAK STUFF, a fost lansat în februarie 2015, iar criticul Steve Greenlee a scris în recenzia lui, că Iyer s-ar putea să fie “cel mai lăudat muzician de jazz”, unii ajungând să-l considere, fără ocolişuri, drept un geniu al jazz-ului.

“RADHE RADHE: Rituri de holi”, filmul-ritual care poartă semnătura muzicală a lui Vijay Iyer.

În deschiderea concertului, de la ora 18.30, va fi proiectat filmul ‘’RADHE RADHE: Rituri de Holi” (2014), având coloana sonoră semnată de Vijay Iyer.

Filmul regizorului Prashant Bhargava este un ghid video spiritual despre faimosul festival hindus Holi, numit şi “festivalul culorilor”, care celebrează dragostea dintre divinitatea Krishna și iubita lui, Radha. Imaginile prezintă sărbătoarea de 8 zile de pe străzile oraşului Mathura, India, locul legendar unde s-au născut Krishna și Radha.
Seara “Vijay Iyer la Bucuresti” este un eveniment propus de Jazz Fan Rising, asociația connoisseur-ilor de jazz, în colaborare cu Centrul Cultural Rabindranath Tagore.
Biletele de intrare sunt disponibile pe www.bilet.ro şi  www.eventbook.ro.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.