Violoncelistul Andrei Ioniță, de pe podiumul Concursului Ceaikovski, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-andrei-ionita-de-pe-podiumul-concursului-ceaikovski-pe-scena-salii-radio/

Andrei Ioniţă, tânărul violoncelist român de 22 de ani, care a câştigat în 2015 premiul I la una dintre cele mai prestigioase competiţii muzicale din lume, Concursul Internaţional Ceaikovski de la Moscova, va cânta vineri, 20 mai, începând cu ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

În istoria de 57 de ani a Concursului Internaţional Ceaikovski de la Moscova, a fost prima oară când premiul I a revenit unui muzician român. Artistul a studiat la Universitatea de Arte din Berlin şi a fost deja invitat să cânte la Petit Palais – Paris, Berlin Konzerthaus şi Deutsche Oper. Andrei Ioniţă interpretează pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri creat în 1671 și pus la dispoziţia sa de German Foundation for Musical Life.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului ceh Tomas Brauner, dirijor şef al Filarmonicii din Pilsen (Cehia) şi dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Radio Cehia. Programul serii cuprinde Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră semnat de compozitorul ceh Antonin Dvořák, partitură considerată o „regină” a repertoriului pentru violoncel. Lucrarea a fost abordată de toți marii violonceliști ai lumii, ca Pablo Casals, Pierre Fournier, Jacqueline du Pré, Mischa Maisky sau Yo-Yo Ma. A doua parte a serii propune publicului Simfonia nr. 3 în do minor, ce aparține compozitorului francez romantic Camille Saint-Saëns, interpretată cu participarea Simonei Săndulescu la orgă. Saint-Saëns a considerat partitura ca pe un punct culminant al carierei sale artistice: „Am dat tot ceea ce puteam dărui. Ceea ce am realizat prin această lucrare nu voi mai reuși să mai ating vreodată.”

Născut la București în 1994, violoncelistul Andrei Ioniță a început să ia lecții de pian la doar 5 ani și a urmat prima lecție de violoncel trei ani mai târziu. În prezent, tânărul artist român se perfecționează sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, la Universität der Künste (Universitatea de Arte) – Berlin. În decursul ultimelor stagiuni, a fost aplaudat în mai multe săli de concert de prestigiu din Berlin, Munchen, Basel etc. A fost laureat al mai multor competiții internaționale: iunie 2013 – premiul I la Concursul Internațional Aram Khachaturian; în septembrie 2014 – premiul al II-lea și premiul special la Concursul Internațional ARD Music – Munchen (cel mai important concurs muzical din Germania, organizat de Radiodifuziunea Germană); premiul al II-lea la Grand Prix Emanuel Feuermann, 2014  – Berlin. În stagiunea curentă (2015-2016), Andrei Ioniță a înregistrat o serie de debuturi alături de mari orchestre europene: Deutsches Symphonie Orchester – Berlin, Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica di Bologna, Filarmonica „George Enescu“ – București. A primit de asemenea mai multe invitații din partea celebrului dirijor rus Valery Gergiev pentru concerte în Londra, Munchen, Baden-Baden și Sankt Petersburg.

Tomas Brauner colaborează frecvent cu orchestre simfonice ca Orchestra Simfonică din Praga, PKF-Prague Philharmonia, Slovak Philharmonic, Philharmonie Südwestfalen, Orchestra Radio din Moscova, Orchestra of Colours – Atena, Janáček Philharmonic – Ostrava, Orchestra de Cameră din Praga etc. În 2008 și-a făcut debutul la Opera de Stat din Praga cu Otello de Verdi și de atunci a dirijat numeroase titluri (Don Quijote – Massenet, Bărbierul din Sevilla – Rossini, La Bohéme și Tosca – Puccini, Nabucco – Verdi, Flautul Fermecat – Mozart) etc. A fost invitat să dirijeze în importante festivaluri internaționale. Tomáš Brauner a absolvit în 2005 Academia de Artele Spectacolului din Praga și a urmat apoi cursuri de perfecționare la Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena. În anul 2010 a câștigat Competiția Internațională de Dirijat  Dimitris Mitropoulos din Atena.

Foto: Daniel Delang

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.