Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Enescu 2014, secţiunea Vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/violonistul-de-origine-romana-stefan-tarara-a-castigat-concursul-enescu-2014-sectiunea-vioara/

Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Enescu 2014 – secţiunea Vioară, primind ropote de aplauze din partea publicului prezent joi seară la Ateneul Român din Capitală, după ce a interpretat „Concertul pentru Vioară” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2014

Câştigătorul Concursului Internaţional „George Enescu” la secţiunea Vioară a fost desemnat joi seară, în urma unei serii de trei concerte extraordinare alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, desfăşurate pe scena Ateneului Român.

Astfel, premiul I i-a revenit violonistului Ştefan Tarara (Germania), premiul al II-lea i-a revenit violonistului Fedor Roudine (Franţa), iar premiul al treilea a fost câştigat de violonista Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate la finalul unei seri în care s-au interpretat „Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35”, de Piotr Ilici Ceaikovski, şi „Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră”, de Jean Sibelius, informează organizatorii evenimentului.

Laureaţii Concursului Enescu 2014 la secţiunea Vioară au fost desemnaţi de juriul internaţional, la ceremonia de gală, care a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

Publicul prezent la Ateneul Român a aplaudat intens când Pierre Amoyal, preşedintele juriului secţiunii de Vioară, a anunţat numele câştigătorului, Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania.

Finaliştii Concursului Enescu, Secțiunea Vioară: Roudine Fedor, Bae Wonhee și Ștefan Tarara

Finaliştii Concursului Enescu, Secțiunea Vioară: Roudine Fedor, Bae Wonhee și Ștefan Tarara

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la Festivalul de la Ravello, Italia, în 2015, Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae, de un masterclass la Academia din Viena.

Ştefan Tarara / Concursul Enescu 2014

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, s-a născut pe 2 mai 1986. A absolvit în 2012 masteratul în interpretare specializată pentru solişti, cu note maxime, la Universitatea de Muzică din Zurich.

A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014, Ştefan Tarara este asistentul lui Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar, din 2010, este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim.

Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante distincţii obţinute de artist până în prezent se numără premiul al III-lea la Concursul Internaţional „H. Wieniawski” (Poznan, 2011), premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „R. Lipizer” (Italia, 2011) şi premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Tibor Varga” (2008).

Următoarele finale ale Concursului Enescu se vor defăşura pe 21 septembrie – secţiunea Violoncel şi pe 27 septembrie – secţiunea Pian.

Foto: Ştefan Tarara, Concursul Enescu 2014 – www.festivalenescu.ro.

06
/08
/21

Duminică, 15 august 2021, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu invită publicul la Concertul Extrordinar „Ave Maria”. Evenimentul faimosului cor îi are ca invitați speciali pe copiii din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, fondat și coordonat de Zoli TOTH și se va desfășura în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61).

06
/08
/21

Începând de vineri, 6 august 2021, până duminică, Festivalul SoNoRo Musikland poposește în orașul Brașov, unde vor avea loc trei concerte, organizate în parteneriat cu Filarmonica Brașov. Concertele vor avea loc în Sala Patria (sâmbătă, 7 august), dar și în aer liber, în Piața Brassaï (vineri, 6 august) și Piața Sf. Ioan (duminică, 8 august).

04
/08
/21

Staruri internaționale feminine - precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili - și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu.

04
/08
/21

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov, Cluj-Napoca și București.

02
/08
/21

Născută în România, Mara și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant și subtil a atras repede atenția audienței și criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din țară.

02
/08
/21

Clujenii de la Grimus continuă promovarea viitorului lor album de studio printr-o piesă nou lansată - „Albie” – o piesă care ar fi trebuit să fie un simplu intermezzo pe noul album de studio Grimus, dar producătorii Alexei Țurcan și Dan Georgescu de la UNDA Recording Studios au fost de altă părere. Astfel, „Albie” a devenit prin aportul lor o piesă de sine stătătoare, cu o atmosferă aparte nu doar în cadrul noului disc, ci și raportat la întreaga discografie Grimus.

02
/08
/21

Sibiu Jazz Festival 2021 promite o nouă revedere cu farmecul jazzului, în perioada 13-15 august, în Piața Mare din Sibiu, cu un line up dedicat bucuriei de a trăi pe note. După o perioadă de acalmie națională, Sibiul continuă să revitalizeze ideea de jazz, perpetuând o tradiție muzicală consacrată la nivel internațional.

29
/07
/21

Vineri, 30 iulie, începe cea de-a III-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland în Brașov. Concertul de deschidere va avea loc la Muzeul Județean de Istorie Brașov, în curtea Bastionului Țesătorilor, una dintre clădirile de patrimoniu emblematice ale vechiului oraș, și face parte din agenda estivală a Bastionului Artiștilor.

23
/07
/21

În perioada 23 iulie - 26 septembrie, se va desfășura seria de concerte live „Alternative Brunch”, dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

22
/07
/21

Între 16 și 24 iulie EUROPAfest sărbătorește vara cu o ediție bogată în jazz. Diferite stiluri și ritmuri cu artiști din 20 de țări se pot auzi zilnic la Sala Auditorium a Palatului Regal / Muzeul Național de Artă al României.