Vivien Leigh şi Laurence Olivier – relaţia toridă expusă în 300 de scrisori inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/vivien-leigh-si-laurence-olivier-relatia-torida-expusa-in-300-de-scrisori-inedite/

Aproximativ 300 de scrisori inedite, care dezvăluie relaţia toridă pe care Vivien Leigh, protagonista filmului „Pe aripile vântului”, a avut-o cu actorul care urma să-i devină soţ, Laurence Olivier, au fost expuse la Victoria and Albert Museum din Londra.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2015

În prezent, povestea pasiunii toride care a existat între cei doi actori este bine cunoscută. Peste 300 de scrisori au fost puse pentru prima dată la dispoziţia publicului larg. Aceste scrisori, care sunt deţinute de arhivele de la Victoria and Albert Museum din Londra, descriu relaţia tumultuoasă care a început în 1937, atunci când cei doi actori au interpretat rolurile unor îndrăgostiţi în filmul „Fire Over England”.

Laurence Olivier, pe atunci căsătorit cu Jill Esmund, şi Vivien Leigh au fost obligaţi să îşi ascundă relaţia până în 1940.

Scrisoare după scrisoare, sentimentele celor doi amanţi sunt descrise cu tot mai multă pasiune. Într-o scrisoare nedatată, despre care specialiştii sunt de părere că ar fi putut fi redactată în 1938, Laurence Olivier îi vorbea actriţei despre uriaşa dorinţă pe care o resimte faţă de ea: „M-am trezit cu o dorinţă furioasă pentru tine, iubirea mea. Dumnezeule, te vreau doar pe tine!”.

Într-o altă scrisoare, la fel de plină de pasiune, Vivien Leigh îi spunea amantului ei: „Dacă ne-am iubi doar cu trupurile noastre, cred că tot nu ar fi suficient. Te iubesc mult mai mult de atât. Tot sufletul meu îţi aparţine”. Laurence Olivier îi mărturisea la rândul său: „Eşti în mod constant în gândurile mele. Nu am trăit până când nu te-am cunoscut pe tine”.

În 1939, pe parcursul a trei luni deosebit de intense, cei doi actori şi-au expediat 40 de scrisori.

Vivien Leigh se afla pe atunci la Los Angeles pentru a filma „Pe aripile vântului”, în timp ce Laurence Olivier era la New York, unde juca pe Broadway, în spectacolul de teatru „No Time for Comedy”.

Corespondenţa lor abundă în fraze despre universul teatrului, mai ales din perioada înfiinţării National Theatre din Londra.

În 1940, Vivien Leigh şi Laurence Olivier s-au căsătorit oficial în California, avându-i ca martori la ceremonie pe Katherine Hepburn şi Garson Kanin. Au divorţat după 20 de ani, în 1960.

Foto: Vivien Leigh şi Laurence Olivier – cinemagia

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.