Vlad Ivanov, într-o nuvelă cehoviană, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-intr-o-nuvela-cehoviana-la-tnb/

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

Un articol de Petre Ivan|18 februarie 2014

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

O poveste despre cuplu, despre relaţia dintre bărbat şi femeie, „tratată ca o romanţă. Problema asta este, declară regizorul. Dacă doi oameni vor să fie împreună, ce înseamnă, ce obligaţii morale au? Spectacolul acesta este un studiu de caz, până la disecare, al cuplului”.

Vlad Ivanov

Gavril Pătru şi Diana Dumbravă, în spectacolul de la TNB, „Un duel”

Maniera în care materialul epic este adus din condei şi urcat pe scenă convine de minune scriiturii. «Cehov are o manieră aparte, ca la impresionişti, remarca Tolstoi. Vezi că pictorul aruncă tuşele de culoare la întâmplare şi crezi că nu există nici un fel de legătură între aceste pete cromatice, dar este de-ajuns să te îndepărtezi cu câţiva paşi de şevalet, pentru a avea o impresie a întregului».

Gavril Pătru, Diana Dumbravă, Ana Ciontea, Vlad Ivanov, Răzvan Oprea, Marius Rizea, Ioan Andrei-Ionescu, Dragoş Ionescu, Mihai Calotă, Dan Tudor, Axel Moustache sunt actorii invitaţi în scenă să dea viaţă scenelor crepusculare, sensurilor ascunse, adevărurilor spuse pe jumătate, indeciziei devastatoare şi spleen-ului, urmărind, vorba lui George Călinescu – «gingăşia în ridicol şi intrând în dramă prin bufonerie », fiindcă « descripţia morală a lui Cehov are calităţile mătăsurilor cu două reflexe ».

Vlad Ivanov

Alexandru Dabija foloseşte această nuvelă cehoviană, cu întreaga ei atmosferă, cu micile ei tabieturi şi marile discuţii filozofice şi morale, pentru a crea un spectacol captivant la Sala Atelier a TNB.

Foto cu Vlad Ivanov şi Duelul – TNB

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.