Vladimir Putin, crucificat într-o expoziţie la Riga
https://www.ziarulmetropolis.ro/vladimir-putin-crucificat-intr-o-expozitie-la-riga/

O statuie controversată, care pare să-l înfăţişeze pe preşedintele rus Vladimir Putin crucificat, a fost înlăturată din curtea fostului sediu al serviciului de securitate sovietic KGB din Riga, în urma protestelor ambasadei ruse.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2015

Statuia făcea parte dintr-o expoziţie intitulată „Disident”, deschisă sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor, la „The Corner House”, fostul sediu al KGB din capitala letonă.

Potrivit Russia Today, statuia îl prezintă pe Putin pe o cruce roşie, având cuie bătute în mâini şi în cap şi purtând o coroană de sârmă ghimpată.

Vizitatorii erau invitaţi să bată şi ei cuie, însă au avut reacţii diferite, unii răspunzând pozitiv, iar alţii preferând să scoată cuiele, relatează postul de televiziune leton TV5.

„Este logic ca expoziţia să fie în centrul oraşului Riga”, a declarat un vizitator. Putin „a lucrat şi el în serviciul de securitate şi merită să fie înfipt un cui în el”, a adăugat acesta, referindu-se la activitatea lui Putin în cadrul KGB, în perioada 1975-1991.

Statuia a fost însă înlăturată din cadrul expoziţiei, după ameninţări cu repercusiuni şi un incident în care o parte a exponatului a fost demolată, Vladimir Putinprecizează Baltic Times. Două persoane care lucrau la expoziţie au fost agresate de o bandă de cinci indivizi, care au demolat o parte a statuii.

Ambasada Rusiei la Riga şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această expoziţie şi a cerut explicaţii din partea Ministerului leton de Externe. „Este rău. Este pe conştiinţa celui care a făcut acest lucru”, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Primarul din Riga, Nils Usakovs, a precizat însă că expoziţia nu a fost aprobată de Consiliul municipal.

Autorul exponatului şi-a cerut scuze, precizând că nu a vrut să jignească pe nimeni şi că statuia nu îl înfăţişează pe Putin, ci pe un om de afaceri italian în vârstă de 45 de ani.

Foto: Vladimir Putin crucificat – facebook,  Russia Today

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.