VocaPeople la ArCuB
https://www.ziarulmetropolis.ro/vocapeople-la-arcub/

Trupa „extratereştrilor” Voca People, prezentă în premieră în România, va susţine o serie de reprezentaţii artistice începând de miercuri şi până duminică, la sediul ArCuB din Capitală, în care vor interpreta într-o manieră proprie „ Cei opt performeri au demonstrat că arta lor pendulează cu succes între teatru şi musical, în „avanpremieră”, marţi, în cadrul […]

Un articol de Andrada Văsii|31 octombrie 2012

Trupa „extratereştrilor” Voca People, prezentă în premieră în România, va susţine o serie de reprezentaţii artistice începând de miercuri şi până duminică, la sediul ArCuB din Capitală, în care vor interpreta într-o manieră proprie „

Cei opt performeri au demonstrat că arta lor pendulează cu succes între teatru şi musical, în „avanpremieră”, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la ArCub.

Conceptul de „teatru vocal” – o trupă care cântă live şi acapela – le aparţine, iar reprezentaţiile lor sunt însoţite întotdeauna de sunetele emise de trei dintre personaje, care au capcitatea de a imita atât de bine unele intrumente, încât creează impresia unui acompaniament muzical.

„Se încearcă stabilirea unei comuniuni numai cu ajutorul sunetului. Aceasta este ideea principală a proiectului”, a spus Shai Fishman, directorul muzical, compozitorul şi aranjorul Voca People, în cadrul conferinţei de presă.

Folosindu-se de gesturi, mimică, dar, mai ales de muzică, Voca People organizează spectacole în care esenţială este interacţiunea cu publicul. De aceea, scena este pentru cei opt artişti doar „rampa de aterizare şi de lansare către planeta de provenienţă, Voca”, în timp ce locul de desfăşurate este alături de public.

„Extratereştii” Voca interpretează în manieră proprie „muzica din ultimii 400 de ani, de la Mozart la Michael Jackson”, improvizaţia fiind esenţială în cazul lor.

„Pentru un cântec pe care vreau să îl aranjez ştiu exact de ce am nevoie. Însă, când vreau să improvizez, mă duc la căpitan (liderul trupei Voca People, Beat On, n.r.) şi îi cer nişte ritmuri, apoi intervine Scratcher („percuţionistul” trupei, cel care imită tobe şi alte elemente de percuţie, n.r.) şi, treptat, se naşte improvizaţia”, a spus Fishman.

Artiştii Voca People sunt cunoscuţi doar cu numele de scenă – Beat On („comandantul navei Voca”, expert în tobe, instrumente de percuţie şi efecte sonore şi admirator al trupei Beatles), Tubas („bucătarul-şef al navei”, cântă cu vocea, dar imită şi bassul, trei tipuri de chitară şi cimpoiul şi este fan Luciano Pavarotti), Scratcher („ocupă funcţia de translator şef al navei”, este specialist în „zgâriat”, tobe, percuţie, efecte sonore şi îl apreciază pe Michael Winslow, ofiţerul trăznit din „Academia de poliţie”), Alta (este „biologul navei Voca”, cântăreaţă alto, chitare, viori şi trompete şi pasionată de balet artistic), Mezzo (este „locator” şi în trupă cântă cu vocea, percuţie, chitară şi viori), bari Tone (este, aşa cum arată şi numele, briton, dar interpretează şi chitare, percuţie, saxofon, cimpoi, este antrenorul de fitness al echipei şi admiratorul trupei Jackson Five), Tenoro (este vocea-tenor de la Voca, tehnicianul însărcinat cu depistarea surselor de energie muzicală şi fan Briteny Spears) şi Soprana („medicul de familie al Navei”, specialistă în percuţie, trompete, cimpoaie şi vioară şi care apreciază coloana sonoră a filmului „Al cincilea element”).

Lansată în 2009 printr-un filmuleţ posta pe YouTube, care a devenit imediat viral, trupa Voca People a susţinut peste 3.000 de reprezentaţii în 30 de ţări de pe 5 continente. Prestaţia artiştilor care îşi exprimă vârsta în ani galactici se apropie mai mult de genul musical, conceptul pe care se bazează Voca People fiind dezvoltat „pentru a face oamenii să se simtă bine”.

„Faptul că nu vorbesc ajută la concentrarea asupra muzicii şi a cât de importantă este ea pentru viaţa noastră”, a mai spus Fishman.

Lior Kalfo este creatorul, producătorul şi directorul artistic al trupei. El este un cunoscut actor de comedie, cu multe premii în palmares. Este co-scenarist al serialului de succes „Comedy Store” – unul dintre cele mai populare seriale tv de comedie din Israel, având peste 100 de episoade, premiat cu „Albumul de Aur” şi „Antena Europeană de Aur” pentru cel mai bun serial de comedie.

La început, proiectul Voca People a fost doar o idee năstruşnică a lui Kalfo – având un format foarte diferit. Lior a gândit acest proiect timp de 4 ani, primele repetiţii fiind demarate în februarie 2009. Astfel, primul videoclip Voca People, lansat pe YouTube în aprilie 2009, s-a bucurat de un succes fulminant – site-ul fiind accesat de peste 5 milioane de oameni din întreaga lume. În mai puţin de 4 luni, trupa a devenit un fenomen muzical unic.

Shai Fishman este regizor, compozitor şi director muzical al trupei. Muzica a avut şi are un rol principal în cariera sa: a compus muzică de film, teatru, televiziune şi o serie de producţii multimedia. Semnează coloana sonoră a unor spectacolele din cele mai importante teatre din Israel şi este compozitor şi producător a numeroase show-uri tv de succes.

Conceptul spectacolului se bazează atât pe talentul interpreţilor cât şi pe o poveste pe cât de simplă, pe atât de atractivă: după un mileniu de călătorii în spaţiu, oamenii Voca învaţă muzica şi obiceiurile terestre cu ajutorul publicului. Ei explorează universul sonor al melodiilor interpretate de-a lungul timpului de: ABBA, Queen, John Lennon, Madonna, Michael Jackson, Glenn Miller, George Michael, Spice Girls, precum şi pe cel al creaţiilor clasice ale marilor compozitori: Mozart, Brahms, Bach, Beethoven, Bizet, Händel, Rossini şi Carl Orff – un total de peste 70 de piese muzicale.

Reprezentaţiile celor de la Voca People vor avea loc la Sala ArCuB, în zilele de 31 octombrie, 1 noiembrie şi 2 noiembrie, de la ora 20.00, precum şi pe 3 noiembrie şi 4 noiembrie, de la ora 18.00 şi de la ora 21.00.

Sursa: Mediafax
28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.